Balkongsäsongen är här – grönt är trenden

Maj är här och sommaren närmar sig med full fart. Dags att plocka fram utomhusmöblerna och plantera blommor igen. Som ung i storstad är det sällan man har en trädgård att fixa inför sommaren — däremot har många en balkong.

301
På Niklas Janssons balkong finns bland annat en soffa för mysiga stunder med vänner. Riktigt klart inredd är balkongen inte ännu då han just har flyttat. Bild: Mathilda Korpela.

En balkong kan vara minst lika bra som en trädgård om man vet hur man ska maximera användningen av den. Genom att inreda och dekorera fint skapar man ett perfekt ställe att vila, sola, njuta och äta ute på. Niklas Jansson är en av dem som gillar att spendera tid på sin balkong.

—  Det är trevligt att ha en balkong där man kan sitta och grilla och spendera tid med vänner, säger Jansson.

Jansson har en inglasad balkong och spenderar mest tid där på sommaren. På sin balkong ordnar Jansson bland annat kräftskiva och odlar sallad och olika örter.

”Grönt är årets trend inom balkonginredning”

Balkonginredning har blivit en stor trend och många sätter mycket av sin fritid på att dekorera och inreda sin balkong.

—  Grönt är årets trend inom balkonginredning, så gröna växter och gräs är populärt. Nästan svarta blommor hör också till trenden. Gällande möbler är det trendigt med soffor och fåtöljer, inte bara kaffebord och stolar, säger inredningsarkitekt Lisa Sund.

Jansson har en stor balkong där det ryms både en soffa, matbord och stolar.

—  Jag vill att det ska vara praktisk inrett, men också mysigt. Och så vill jag att inredningen passar ihop lite med resten av hemmet, säger Jansson.

Har man en liten balkong med brist på utrymme för en massa inredningsdetaljer kan det däremot kännas svårt att få balkongen fin inför sommaren.

—  Använd väggen för att hänga upp till exempel hyllor för förvaring eller dynor, filtar och    klängväxter ifall balkongen är liten, säger Sund.

”En spegel på en liten balkong ger en förstorande effekt”

Lisa Sund rekommenderar att inreda med ett smalt bord och en bänk eller soffa med förvaringsutrymme under. Balkongen kan förvandlas till en grön oas genom att plantera blommor och örter.

—  En spegel på en liten balkong ger en förstorande effekt och ifall det finns växter framför spegeln ser det ut som fler växter, säger Sund.

För att göra balkongen hemtrevlig och mysig kan man dekorera med utomhuslampor, lyktor eller levande ljus och textilier. För en mer personlig stil kan man hänga tavlor på väggen.

—  Golvet är också viktigt, täck det med en matta eller trätrallar så blir det genast mer hemtrevligt, säger Sund.

I bland kanske balkongen känns för synlig för grannar eller förbipasserande för att det ska kännas bekvämt att spendera mycket tid där. Då kan det vara lämpligt att med hjälp av en spaljé av växter eller en gardin på räcket förhindra insyn.

 

En fin balkong behöver inte vara en dyr investering.  Det finns en hel del sätt att budgetvänligt inreda snyggt.

—  Använd begagnade möbler och klä om dem eller måla om enligt egen stil och använd gamla trasmattor på balkonggolvet, tipsar Sund.

Vinlådor av trä är också ett budgettips. Antingen kan man lägga plast på insidan och fylla dem med mylla för att odla grönt eller så kan man använda dem som förvaring både på golvet eller upphängda på väggen.

Genom att så ätbart, som till exempel örter, sallad, chili, gräslök, squash och tomat på sin balkong kan man till och med spara en hel del pengar eftersom man inte behöver köpa de färdiga produkterna.