Starkölen förflyttades till matbutikerna i januari och många var bombsäkra på att det skulle höja finländarnas konsumtion av alkoholprodukter. Oron har ändå tills vidare visat sig vara obefogad. I stället kan man se ökningar i mer hälsosamma dryckesvanor. De alkoholfria produkternas försäljning ökar allt mer både i Alko och i matbutikerna.

 

Alkos produktkommunikationschef och Master of Wine Taina Vilkuna berättar att många väljer de alkoholfria produkterna för att de helt enkelt är bättre för den egna hälsan.

 

– Många tror att lätta drycker per definition är torra. Den allmänna uppfattningen är att kaloriinnehållet endast hänger ihop med sockerhalten men i verkligheten bestäms dryckens energiinnehåll i hög grad av alkoholhalten.

 

Den alkoholfria trenden ser inte heller ut att sluta växa. Till valborg förväntas försäljningen av alkoholfritt mousserande vin stiga rejält.

 

– Traditionellt växer de alkoholfria produkternas försäljning rejält till vappen och försäljningen tredubblas. Den största delen är just alkoholfria mousserande vin, säger Vilkuna.

 

”Många väljer alkoholfritt  för att det är bättre för den egna hälsan”

 

Alkoholfria viner är ofta väldigt lätta och relativt söta i jämförelse med de alkoholhaltiga vinerna. Detta beror på det blir ett slags ”hål” i produkterna då alkoholen tas bort från dem. Hålet balanseras ofta upp med just socker. Om vinen är väldigt söta rekommenderas det därför också att dricka dem ordentligt nedkylda.

 

Det finns en hel del inhemska mousserande vin på den alkoholfria sidan. Till skillnad från de utländska, som till stor del är vanliga skumvin som man tagit bort alkoholen från, är de inhemska produkterna ofta alkoholfria ända från början. De flesta alkoholfria mousserande vinerna tillverkas ändå genom att man tar bort alkoholen från dem. Alkoholen kan tas bort helt och hållet, eller så kan man minska på alkoholmängden genom att använda sig av olika moderna tekniker.

 

– En del av de alkoholfria mousserande vinen görs genom att lägga till kolsyra, vilket betyder att de inte jäst till färdiga vin över huvud taget. Genom att använda modernare tekniker kan vi också ta vara på vinets aromer före alkoholen tas bort. Sedan kan vi lägga tillbaka aromerna i efterhand i den alkoholfria drycken. Då förstörs inte heller smaken av att man tagit bort alkoholen, säger Vilkuna.