Donald Trump smälter på Narinken – belyser klimatförändring

I dag får Helsingfors besök av den amerikanska presidenten Donald Trump - i form av en isskulptur. Skulpturen är en del av projektet Project Trumpmore och ska uppmärksamma människor om klimatförändringen.

579
Skulptören Anssi Kuosa i full gång. Bild: Belén Weckström

I dag kan de som rör sig på Narinktorget i Kampen se en några meter hög isskulptur av den amerikanska presidenten Donald Trumps ansikte. Skulpturen är skapad av den kända isskulptören Anssi Kuosa och är en del av det finländska projektet Project Trumpmore. Projektet leds av klimatförändringsbekämpande Melting Ice-föreningens ordförande Nicolas Prieto och går ut på att informera människor om klimatförändringen.

− Klimatförändringen är ett väldigt komplext fenomen. Vi vill göra något konkret som sparkar i gång konversationen, säger Prieto.

Projektledaren Nicolas Prieto talar med en intresserad förbipasserande på Nariken. Bild: Belén Weckström

Isskulpturen på Narinken får i dag stå för smältande isar och världsledare som inte jobbar för att bekämpa klimatförändringen.

− Vi valde Trumps ansikte eftersom han inte tror på klimatförändringen, säger Prieto.

”Vi vill göra något konkret som sparkar i gång konversationen”

Projektets namn, Project Trumpmore, är inspirerat av den gången då president Trump skämtade om att han borde finnas urkarvad på det kända Mount Rushmore. Just nu söker Project Trumpmore efter sponsorer. Deras mål är att bygga ett av världens största ismonument för att se om det smälter.

− Vi vill göra en 35 meter hög skulptur på Antarktis för att nå ut till mera människor. Jag tror att vi kan göra det om vi får uppmärksamhet via sociala medier, säger Prieto.

President Trump har berättat att han inte tror på klimatförändring. Bild: Belén Weckström

− Om vi kan få människor att tala om klimatförändringen har vi redan gjort en bra insats.

Trump drog i juni 2017 USA ur Parisavtalet, ett avtal mellan många av världens länder om bekämpning av klimatförändringen.