Acceptera och gå vidare

Att han överhuvudtaget överlevt den allvarliga eldsvådan 2004, hjärnoperationen 2014 och det krävande hjärtingreppet 2015 går mot oddsen, och att han faktiskt kan leva ett normalt liv är ett mirakel. Mika Salmela, 52, accepterar motgångarna och njuter av livet en dag i taget.

247
Mika Salmela älskar thaiboxning och sköter om Helsinki Thaiboxing Clubs utrymmen. Foto: Anna Betlehem

Helsingforsbon Mika Salmelas liv tog en dramatisk vändning hösten 2004 då han renoverade sitt pannrum, som plötsligt fattade eld. Brinnande och panikslagen flydde han pannrummet. Brännskadorna var brutala. Efter eldsvådan hölls Salmela i koma i månader, medan ett tjugotal hudtransplantationer utfördes. I ett par års tid efter att ha vaknat ur koman såg Salmela regelbundet panikartade mardrömmar.

 

”Mitt i natten kunde jag vakna och yrvaket springa ut ur bostaden, tänkandes att helvete, det brinner igen!”

 

Strax efter att Salmela vaknat ur koman började han uppleva konstiga symptom. Armarna skakade och ville inte lyda. Salmela antog att symptomen hade med brännskadorna att göra, men så var inte fallet. Efter att ha kontaktat läkare fick han ett jobbigt besked. Oturen verkade följa honom.

 

Beskedet om Parkinsons sjukdom kom som en blixt från klar himmel. Karakteristiska symptom för sjukdomen är bland annat stelhet i kroppen, skakande händer och rörelsesvårigheter. Det handlar alltså om en neurologisk sjukdom. Salmela gillar allt som går att fixa med händerna, om det så är att fixa en bil eller renovera i hemmet. Hans största passion är thaiboxning. Skulle hans skakande händer tvinga honom att ge upp sina intressen?

 

”Då jag fick höra att jag har parkinson visste jag ju inte ens vad hela sjukdomen handlade om.”

 

– Jag fick medicin och skulle komma tillbaka om ett halvår. Men hur ska man reagera om varken man själv eller ens anhöriga vet vad parkinson egentligen är? Man får inte tillräckligt med information, så jag fick ta reda på en stor del själv på nätet.

 

När symptomen förvärrades kändes det hopplöst för Salmela. År 2014 opererades en DBS-apparat (Deep Brain Stimulation) in i hans hjärna för att lindra symptomen. Operationen förändrade hans liv då vardagssysslorna plötsligt inte mera ställde till problem. Skillnaden har varit obeskrivlig, nu är inte sjukdomen alls ett lika stort hinder. Hans anhöriga glömmer ibland bort att han är sjuk.

 

 

Salmelas otur upphörde ändå inte efter brännskadorna och parkinson. År 2015 opererades han för en allvarlig kranskärlssjukdom. Under det sex timmar långa ingreppet låg hans hjärta bokstavligen på bordet. Salmela tycks med sin positiva attityd klara vilka motgångar som helst, då också hjärtoperationen lyckades utan problem.

 

Hur ska man hantera de svåra skedena i livet? Salmela har lyckats hålla humöret uppe genom att själv acceptera situationen, vad andra tycker bryr han sig inte om. För att kunna gå vidare då något går snett, måste man börja med att själv acceptera situationen.

 

– Jag pratar mycket om min sjukdom. Mina vänner vet vad parkinson är och hur det påverkar mig. Acceptans är nyckeln till alla problem, inte bara för parkinson.

 

Salmela planerar en dag åt gången. Det enda han planerar i förväg är resor. Nu ser han framemot en resa till Turkiet med sin fru och en handfull vänner. Med ett leende konstaterar Salmela att det alltid kommer att finnas dåliga dagar, men den här dagen tror han kommer vara en bra dag. Med lugn röst räknar han upp några besvär, sedan ler han.

 

”Kranskärlssjukdom, parkinson, astma – so what.”

 

Fakta om Parkinsons sjukdom

  • I Finland har ca 14 000 parkinson
  • Kronisk neurologisk sjukdom
  • Symptom som skakningar, stelhet och försämrad rörelseförmåga
  • Kan behandlas med medicinering, fysioterapi och DBS-operation
  • Behandlingen varierar från fall till fall
  • Inte ärftlig