”Jag vet att det är jag som i sista hand är ansvarig för lägenheten”

Flera studeranden flyttar tillbaka till sina hemkommuner över sommaren. Många vill hyra ut sina bostäder, men hur går det till? Smocka har tagit reda på saker som är viktiga att komma ihåg.

310
Många som bor i studiebostäder hyr ut sina lägenheter på somrarna. Bild: Pexels/Juhasz Imre

Olika hyresgivare har olika principer om andrahandsuthyrning av lägenheter. De flesta har ändå strikta regler och anvisningar som måste följas om man vill hyra ut sin lägenhet.  

HOAS och studentbostäderna vid Majstranden har båda tydliga anvisningar om andrahandsuthyrning. Båda låter studeranden hyra ut sin studiebostad över sommaren. Uthyrning av studiebostäder är också tillåtet om man är på utbyte eller arbetspraktik, ifall de hänger ihop med studierna.  

Heidi Sjöberg bor i en studiebostad vid Majstranden. Hon är en av de studeranden som hyr ut sin bostad över sommaren.

— Jag tycker inte att det är svårt att hyra ut sin bostad. Jag hade två personer som var intresserade så jag fick min bostad lätt uthyrd , säger Sjöberg.  

Det är viktigt att meddela hyresgivaren i god tid om man vill hyra ut sin lägenhet. Det är inte tillåtet att hyra ut sin lägenhet utan hyresgivarens lov. Hyresgivaren har rätt att inte godkänna andrahandsuthyrning om något krav inte uppfylls. Ett av kraven är ett skriftligt hyreskontrakt. Om man hyr ut sin lägenhet utan hyresgivarens godkännande kan hyresavtalet däremot upphävas.

”Jag tycker inte att det är svårt att hyra ut sin bostad”

Man får inte ha högre hyra åt sin hyresgäst än hyran man själv betalar. Det är ändå tillåtet att kräva betalt för egna möbler i lägenheten. Att kontakta FPA om andrahandsuthyrningen är också viktigt ifall man lyfter stöd eller bidrag. Sjöberg tycker ändå inte att det är besvärligt att hyra ut sin lägenhet.

—Jag tycker inte att det är mycket pappersarbete. På Majstrandens nätsidor finns en färdig blankett som lätt går att fylla i, säger Sjöberg. 

 man hyr ut sin lägenhet är man själv ansvarig för lägenhetens skick. Därför är det viktigt att både hyresgästen och den som hyr ut lägenheten har bra hemförsäkringar. Det är också viktigt att veta att man bara får ha så många hyresgäster som det primära hyreskontraktet tillåter. En etta får till exempel högst hyras åt en person. Sjöberg är medveten om hennes ansvar som den ursprungliga hyresgästen. Därför vill hon noggrant välja personen hon hyr sin lägenhet åt.

—Jag måste kunna lita på den jag hyr ut min lägenhet till. Jag vet att det är jag som i sista hand är ansvarig för lägenheten, säger Sjöberg