Christoffer Strandberg säger ja till alla impulser

Otaliga byten av klackskor, peruker och korsetter. Fullt ös från en arbetsplats till en annan. Så här ser skådespelaren Christoffer Strandbergs vardag ut för tillfället. Han lever ut sina drömmar för fullt och älskar det han gör.

699
Christoffer Strandberg tycker att det är bra att komma ihåg att vara ung och dum ibland, också till sinnet. Bild: Mathilda Kull

Det är en väldigt glad man som möter mig på Högbergsgatan i Helsingfors. Christoffer Strandberg har just avslutat sina dansträningar på Stadsteatern och hinner ta en kort paus innan han igen ska rusa iväg på jobb. För tillfället satsar han mest på musikalen Kinky Boots som har premiär i augusti men vid sidan om jobbar han även på Yle X3M och med en hel del andra projekt.

 

– Det är ibland svårt då man förhandlar om arbetstider. Det finns ingen dag i veckan som är helig – på en arbetsplats tar man helg, på en annan så jobbar man helger. Sen har man kanske bara mejlat  med folk och slagit fast tider, och så mitt i allt märker jag att jag har två veckor i sträck utan någon ledig dag alls. Jag har en så hög arbetsmoral att det blir jättesvårt att säga att nu backar jag ur, att jag måste ta ledigt den här söndagen för att få en andningspaus, säger Strandberg.

 

”För mig är titel nummer ett skådespelare, och det betyder mer än att jag jobbar på en teater. Det är också någon slags filosofi.”

 

För Strandberg har skådespeleriet alltid varit en stor dröm. Han drömde redan som barn om att bli skådespelare, och det är den banan han fortfarande är på. Efteråt har drömmen blivit sann och omformulerats lite.

 

– För mig är titel nummer ett skådespelare, och det betyder mer än att jag jobbar på en teater. Det är också någon slags filosofi. Men jag är också en som tycker om att röra mig mellan roller, både på scen och framför kameran men också i privatlivet. Det betyder ju inte att jag går omkring och fejkar, jag lever ut mina olika sidor. Jag tycker om att vara kameleont, säger Strandberg.

 

 

Christoffer Strandberg har kommit dit han är i dag genom att våga ta risker och tro på sig själv. Bild: Mathilda Kull

 

Musikalen Kinky Boots halkade Strandberg in på halvt i misstag. Han berättar att många saker han gjort faktiskt har skett av en slump, eller till och med börjat från ett skämt. Regissören i musikalen ringde honom i slutet av förra året och bad honom att delta i musikalens audition. Strandberg tyckte själv att han var  för rostig för att ens gå på en audition men efter att regissören än en gång ringde honom bestämde han sig för att gå ändå.

 

– Sången gick helt okej, koreografierna gick inte alls så bra. Men jag har jobbat som dragartist  tidigare och drag handlar jättemycket om attityd och rätt inställning. Och nästa måndag fick jag ett samtal att ”hej, vi skulle ha en plats åt dig här”. Jag tänkte att fan, jag måste göra det här, jag har alltid velat utvecklas inom sång och dans. Eftersom jag inte har någon fritid så kommer jag aldrig ta en kurs, jag tar det på allvar om jag har det som jobb, säger Strandberg och skrattar .

 

”Jag har inte så många nej i mitt liv. Jag försöker säga ja till människor och möten.”

 

Fritiden blir knapp då man har så mycket på gång. Strandberg menar ändå att han lärt sig att använda sin knappa fritid på ett vettigt sätt – även om han pendlar från Sjundeå till Helsingfors varje dag känns det som om han har mer tid än tidigare.

 

– För mig är kvalitetsfritid att kunna vara ute i naturen – nu bor vi ju bredvid havet i Sjundeå! Men det är definitivt svårt att hinna med allting , med ett sådant hårt  tempo blir alltid någonting lidande. Och för det mesta har det alltid varit min fritid, men den lilla fritid som jag har får jag verkligen mycket ut av, säger Strandberg.

 

Strandberg har länge haft en sådan inställning till livet, att han säger ja till nya saker. Det här har också gjort att han är där han är i dag.

 

– Jag har vågat ta risker, tro på mig själv och vara öppen för förslag. Gör det du tycker om, fast det låter så klyschigt. Jag blir glad av människor, om jag är med någon som är positiv själv så ger jag det alltid tillbaka.  Jag vill inte bidra med negativ energi. Jag vägrar vara den som säger ”nä, det här kommer nog inte att fungera”, utan först försöker man. Vad det än gäller, koreografi eller tider eller whatnot, man säger först ja. Jag har inte så många nej i mitt liv. Jag försöker säga ja till människor och möten.