”Stoppa klottret” till storutställning

Klott och brott. För bara tio år sedan var attityden en helt annan gentemot graffiti. Smocka besökte utställningen Graffiti vid Helsingfors konstmuseum.

298
Finländska graffitikonstnärerna Egs och Tramas verk Från Sunset Park till Sandviken - graffiti är konst och här för att stanna (2018). Foto: Moa Ketonen

Utställningen har samlat på stora namn i graffitivärlden. Martha Coopers fotografier av graffiti i New York. En vägg är målad av graffitilegenden Blade. Det är en mäktig målning. Den ena sidan är färgstark och mer traditionell medan den andra är mörk och abstrakt. I den första hallen presenteras Helsingfors graffitihistoria och graffitin som konstform.

Helsingfors graffitihistoria förklaras med en tidslinje. 1983 kom graffitin till Finland. 1998 införde man kampanjen ”Stoppa klottret” i Helsingfors och 2008 byttes den ut mot den mindre radikala kampanjen ”Snygg stad”. 2009 reste man den första lagliga graffitiväggen. Utställningen ger fort besökaren en förståelse om hur graffitiartister fått kämpa för att ge graffitin sin plats i staden.

Spraymålning av graffitikonstnärerna Blade och Mick La Rock. Foto: Moa Ketonen

Vid utställningen möter jag Antti Hartikainen och Lassi Laakkonen.

– Jag har en lite tudelad bild på graffiti. Det finns så mycket klott men visst är mycket av det konst, säger Laakkonen fundersamt.

– Mycket lär man ju sig här. Jag visste inte att det finns olika stilar av graffiti, säger Hartikainen och pekar på Graffiti ABC av Anssi Arte. Graffiti ABC lär besökarna de New York basics av graffiti och man får också testa på det själv.

Stämningen är en annan i den andra hallen. Här har man fokuserat mer på samtidskonst och frågeställningarna: Vem äger och vem syns i det offentliga rummet?

Videon Territorial Pissing av den svenska graffitikonstnären Nug är en fascinerande upplevelse. I videon spraymålar en maskerad man en metrovagn och en metrostation. Videon förorsakade stor kalabalik i Sverige och Nug blev också brottsanmäld.  Det är en provocerande video men den bär på ett budskap.

På en vägg finns ett gäng kvinnor utklädda i gorillamasker – Guerilla Girls. De har i decennier kämpat för att få mer representation av kvinnor och minoriteter i konstvärlden. Ett kollage av deras planscher belyser hur mansdominerad konsten är: ”Do women have to be naked to get into the Met. Museum?”.

Utställningen är väldigt lärorik och varierande. Den är inte heller en mjukare version av vad graffiti är utan bär på ett klart budskap: graffiti är konst och här är hur vi har kämpat för att bevisa det.

Guerilla Girls foto: Moa Ketonen

Lite ironiskt är det att 15 minuter efter att jag gått ut ur HAM träffar jag på två män som håller på att avlägsna graffiti.

– Helsingfors stad har anställt oss att avlägsna den här. Vi avlägsnar olaglig graffiti som denna.

Utställningen är öppen till 9.9.2018