Oana Velcu-Laitinen är karriärcoach och driver sedan två år sitt eget coachingföretag Velcu Coaching. I början av året höll hon kursen Introduction to Business på Luckan som en del av deras integrationsprogram. Som avslutning på kursen ordnades ett Shark Tank-evenemang där Velcu fungerade som domare.

– Vi hjälpte deltagarna att förstå hur de kan vidareutveckla sina affärsidéer. Att förstå vad nästa steg är, säger hon.

Velcu-Laitinen berättar att det är lätt att grunda ett företag i Helsingfors. Det tar ungefär två dagar att fylla i en ansökan och byråkratin är minimal. Som ensamföretagare ansökte hon om startup-pengar från det statliga bolaget Newco Helsinki, som skapats för att öka antalet grundade företag i Helsingfors.

– Det är en bra upplevelse, för ansökan gör att du är tvungen att sitta ner och analysera din affärsidé. Det är viktigt att fundera på vem din målgrupp är och hur du ska marknadsföra dig själv.

”Jag gör det inte för pengarna utan för att jag tycker att det är roligt”

23-åriga ekonomistuderande Rudolf Ekström är en av de tre killar som grundade flyttföretaget Grabbarna Flytt för tre år sedan. Företaget, som började som extraarbete vid sidan av studierna, har nu ungefär 80 deltidsanställda och kontor i Helsingfors, Åbo och Stockholm. I början hade Ekström och hans vänner inte planerat att företaget skulle bli så stort.

– I början hjälpte vi bekanta att flytta. Sedan spred sig ordet och vi tänkte att det skulle vara roligt att se vart det kunde bära, säger han. Jag hade alltid velat grunda något eget.

Sofia Lindgren är nybliven egenföretagare. Hon är 20 år gammal och grundade sitt företag Gråskala Design i januari i år efter att ha gått en företagarkurs i Karis. Hon fokuserar på handgjorda inredningsprylar i färgen grå. Betong är ett av favoritelementen.

– Jag började med att sälja mina produkter på torg, men sedan kom jag fram till att det är lättare att hålla koll på till exempel bokföringen om jag grundar ett företag. Nu känns det inte längre som en hobby, utan mera seriöst, säger Lindgren.

De anställda på Grabbarna Flytt jobbar som ett lag. Bild: Bernhard Forstén

Det är viktigt för företagare att ta sig tiden att experimentera och utveckla sin idé. Velcu-Laitinen säger att hon konstant slipar på sin affärsidé och sin kundkrets.

– Jag designar mitt jobb, jag är som en skulptör, säger hon då vi sitter och talar på en bänk i Kiasma. Jobbvärlden förändras hela tiden, och nu eftertraktas personer med entreprenörsanda. Precis som jag berättade åt kursdeltagarna är den finska sisun inte bara en del av privatlivet men också affärslivet i Finland.

Både Ekström och Lindgren ser de flexibla arbetstiderna de har som egenföretagare som ett stort plus.

– Jag sportar mycket så det är skönt att kunna planera mina egna tidtabeller, säger Ekström. Det är lättare att planera sina studier då arbetet är flexibelt och man har chansen att bygga upp något själv och se resultaten.

Lindgren jobbar på ett bageri vid sidan om sitt företag och har väldigt tidiga morgnar.

– Trots att jag trivs med det känns jobbet lite automatiskt. Jag gör det mest för pengarna. Gråskala Design är mera kreativt, jag gör det inte för pengarna utan för att jag tycker att det är roligt, säger hon. Nu är jag inte längre bara en hantverkare, jag har ett företag med mina egna produkter. Det skulle inte fungera om jag inte var passionerad!

”Experimentera, och om det inte funkar så är du bara en erfarenhet rikare”

Velcu-Laitinen säger att de som vill grunda ett företag behöver en affärsplan. Många nyföretagare har optimistiska uppfattningar om inkomster och utgifter.

– Det är lättare att bygga sitt företag utgående från realistiska förväntningar. Finansiering kan vara ett stort problem, så det är bra om du har någon sorts rådgivare. Framtiden är förstås full av överraskningar, du kan möta svårigheter och framgångar som du aldrig tänkt på.

Ekström ser inte så många nackdelar med att vara egenföretagare.

– Det var mycket jobb i början då vi skötte allting själva, men nu när företaget har utvecklats har vi kunnat anställa hjälp, säger han.

Fastän Ekström är chef satsar han på att vara en del av grabbarna.

– Ibland slänger jag på mig uniformen och hjälper dem med flyttar. Vi är inte som vilket flyttföretag som helst, vi är som ett sportlag med laganda och bastukvällar, berättar han.

Då Lindgren blir tillfrågad om de jobbiga sidorna av att vara egenföretagare tar det en stund innan hon kommer på ett svar.

Det är skönt att få bestämma själv, säger Sofia Lindgren som grundat företaget Gråskala Design. Bild: Wilhelm Lindgren

– Man måste sköta ekonomin noga, men det är inte riktigt en nackdel. Nu har jag dessutom en bokförare som sköter om allt, jag kan bara ge henne alla papper och hon fixar det. Det är mycket lättare så, säger hon.

Lindgren har inte kunnat lägga så mycket tid som hon velat på företagets utveckling, då hon jobbar och studerar vid sidan om. Hon berättar ivrigt att hon på sommaren planerar att öppna en gårdsbutik och eventuellt ett kafé bredvid tillsammans med sin bror.

Ekström har också börjat planera framtiden för sitt företag. Grabbarna Flytt har fått en rivstart som överträffat förväntningarna i Stockholm och han berättar att det finns planer på att expandera företaget till andra städer i Sverige.

– Folk flyttar som fan i Stockholm, skrattar han.

Ibland kan allt ansvar kännas tungt, speciellt om man inte har så mycket tid att lägga ner på företaget som man skulle vilja ha.

– Ingen kan jobba i stället för mig om jag blir sjuk, säger Lindgren.

”Jag designar mitt jobb, jag är som en skulptör”

Som ung företagare kan det kännas osäkert och ensamt, men hon berättar att hon har fått hjälp.

– På företagarkursen som jag tog skapade jag ett nätverk. Sedan finns det också stödtjänster som suomi.fi och företagarguiden på Nyföretagarcentralerna. Den är som en bibel för företagare, säger hon.

Ekström tycker att alla borde få prova på att starta ett företag i till exempel gymnasiekurser.

– Man borde vara mera transparent – det är inte så svårt att starta ett företag i Finland. Om du har en idé, testa den! Det är roligt. Experimentera, och om det inte funkar så är du bara en erfarenhet rikare, säger han.

Oanas tips:

  1. Vad är dina intressen? Gör det ditt till jobb!
  2. Var modig och självsäker – tro på din idé.
  3. Det värt att ta risken, men fundera på hur du kan minimera den.