I dag firas människans bästa vän — hunddagen lockade människor till Narinken

197
Hunden Maverik är en tio veckor gammal portugisisk vattenhund. Bild: Ellen Forsell

I dag är det den nationella hunddagen. Hunddagen firas varje år för att påminna om människans bästa vän, familjemedlem och partner i olika fritidsaktiviteter. I dag firas hunddagen för tolfte gången för att lyfta fram hundens olika roller i människors liv.  

I år är temat ”Hundsport förenar oss” och det firas med att samlas i hundparker, gemensamma promenader och olika shower. På Narinken i Helsingfors centrum ordnas program hela dagen.  

Bild: Ellen Forsell

— Jag tycker det är viktigt att man firar den här dagen och ordnar program, då man nationellt får publicitet för hundar och mycket ny information, kommenterar Jonna, som är aktiv i Kennelklubben och är med och ordnar programmet.  

Flera hundägare kommer till Narinken både för att uppträda och för att umgås med andra hundar och hundägare. På plats finns även kennelklubbens kompishundar. 

Hunden Selma är en kompishund för Kennelklubben.
Bild: Ellen Forsell

— Det här är Selma, hon är en cairnterrier och vi har som hobby att vara kompishund. Som kompishund brukar man fara till olika ålderdomshem, daghem och servicehem, där man fritt får komma fram och klappa och umgås med hunden. Vi deltar också ofta på olika evenemang som till exempel detta, säger Pi som också har kommit till Narinken tillsammans med hennes kompishund. 

”Man kan få bra med information på tillfällen som detta”

En av dem som jobbar i Kennelklubben nämner att det är väldigt bra att man ordnar evenemang som denna och att de har fått väldigt bra feedback. Man får även en positiv kontakt med många olika människor och man kan lära sig mycket nytt.  

Hon säger att det börjar finnas så många hundar i Finland att man måste satsa på interaktion och aktivitet. Det är viktigt att hundägarna får information om olika alternativ så att man kan välja det som passar en själv bäst.

— Man kan få bra med information på tillfällen som detta då kennelklubben är på plats, säger hon. 

Vilma, en av besökarna på Narinken, har skaffat sin första hund. Hennes hund Maverik är en tio veckor gammal portugisisk vattenhund. Vilma har också kommit till Narinken för att vänja Maverik med andra hundar och människor. 

— Mitt liv kretsar nuförtiden mycket kring hunden speciellt nu när den är så liten. Vi kommer att börja med lydnadsskolning, så det är trevligt att det här ordnades nu, så kunde vi komma hit tillsammans med Maverik, säger Vilma.