Utvidga arbetsmarknaden – våga hoppa i det okända och flytta utomlands

336
Sara Andersson har jobbat i Tyskland och kan tänka sig att göra det igen. Bild: Ellen Forsell

Fler unga lockas till att flytta utomlands och jobba. Speciellt bland finlandssvenskar är det vanligt att söka sig till bland annat Sverige för att jobba. Att utnyttja de andra nordiska länderna är ett bra sätt att utvidga sin arbetsmarknad. Men det kan kännas som ett stort steg att flytta utomlands och alla kanske inte riktigt vet vad man ska göra. 

Sara Andersson, 25, blev färdig sjukskötare från Arcada år 2014. Hon hade inga planer på vad hon skulle göra efter det och alla möjligheter var öppna. Andersson kände sig spontan, så hon flyttade till Tyskland där hennes pojkvän bodde. 

— När jag skulle söka jobb så började jag helt enkelt googla mig fram och kolla vad det fanns för alternativ. Till slut hittade jag ett sjukhus som är ganska internationellt. Jag kände att det var lämpligt för mig som inte då kunde prata perfekt tyska, säger Andersson. 

”Början går mycket åt till att vänja sig vid alla normer på arbetsplatsen”

Efter det skickade hon ansökan, fick intervju ganska snabbt och började sedan jobba som sjukskötare. Anderssons arbetssökande gick smidigt, så det var inte ett problem för henne. Den största utmaningen med att jobba utomlands var att anpassa sig till den nya jobbkulturen.  

— Alla länder har sitt egna system och jobbkultur, så början går mycket åt till att vänja sig vid alla normer på arbetsplatsen, kommenterar Andersson. 

Det är bra att ha någon som hjälper med det konkreta, speciellt om man ska fylla i olika papper på det främmande språket. Andersson fick mycket stöd av hennes pojkvän vilket hjälpte henne på traven. 

— Det var inte alls mycket jobb med att flytta till Tyskland. Det enda som krävdes var att registrera sig som boende i landet.  

”Att lära sig lite av det lokala språket är också ett stort plus”

Andersson fick också uppleva den andra sidan då hennes pojkvän skulle registrera sig som boende i Finland. Hon nämner att det var mycket svårare i Finland, eftersom att de finska myndigheterna är väldigt långsamma med registreringen jämfört med i Tyskland. 

— Allt gick väldigt bra och smidigt med flytten. Det enda oväntade som jag märkte när jag skulle söka jobb var att det inte alltid är så lätt att hitta ett jobb där man klarar sig enbart på engelska. Jag tror ändå att det kan bero på vilken bransch man jobbar i, säger Andersson. 

Enligt Andersson var det bästa med att jobba utomlands all erfarenhet hon fick. Hon lärde sig mycket nytt som ser väldigt bra ut på cv:n. Hon skulle absolut kunna tänka sig att jobba utomlands även i framtiden. 

— Jag skulle nog tipsa andra som flyttar utomlands och jobba att ta reda på mycket i förväg. Kolla lite vad det finns för möjligheter inom den egna branschen, så kan man flytta till ett ställe enligt det.  

Det kan vara olika i olika länder så det lönar sig att göra research.  

— Att lära sig lite av det lokala språket är också ett stort plus, säger Andersson. 

”Det ska vara så lätt som möjligt att röra sig över gränserna”

Fredrik Jakobsen jobbar på Nordjobb som programchef. Nordjobb hjälper och vägleder den som är intresserad att jobba inom norden och gör det så lätt som möjligt att flytta. 

— Det ska vara så lätt som möjligt att röra sig över gränserna. Vi gör inte jobbet för en, men vi skickar blanketter som bör fyllas i och finns där ifall man vill fråga någonting, säger Jakobsen.  

Det konkreta som oftast måste fixas är att skaffa ett personnummer, lokalt bankkonto, lokalt telefonnummer och ett skattekort. Nordjobb hjälper arbetstagaren att hitta ett boende nära arbetet och projektet Nordisk Jobstart+ ordnar till och med kultur och evenemang för arbetstagarna.

Det är många som söker sig till Nordjobb varje år och de har årligen ungefär 160 nordjobbare. 

— Är man inte förberedd så kan det bli jobbigt, så det lönar sig att i förväg bekanta sig med landets kultur och språk, säger Jakobsen. 

De ända kraven som Nordjobb ställer är att man måste kunna något av de skandinaviska språken. Sen är det upp till arbetsgivaren, ifall de har några specifika krav.  

Jakobsen nämner att norden är ett bra alternativ för dem som för första gången ska åka i väg och jobba utomlands. 

— Norden är ett tryggt första steg. Man kan uppleva ett nytt land och en ny kultur, som ändå inte har för stora skillnader till hemlandet, säger Jakobsen.  

Det positiva med att åka i väg är att man väldigt bra lär sig de andra skandinaviska språken, som kan öppna fler dörrar i framtiden. Att få hjälp av Nordjobb är dessutom helt kostnadsfritt. 

— Man har ingenting att förlora och det blir helt säkert ett nytt spännande äventyr, säger Jakobsen.