Kattälskarens dröm – Kattyoga i kattkafé

Kattkafét Helkatti i Helsingfors ordnar kattyoga nästan varje måndag. Det passar bra för både unga och gamla. Om man inte orkar yoga hela timmen kan man också umgås med katterna.

286
Katterna på Helkatti älskar yogamattor. Bild: Moa Ketonen

 

Anna Savolainen blev intresserad av att bli kattyogainstruktör då hon läste i tidningen att ett kattkafé ska öppna i Helsingfors. Hon kontaktade den nu före detta ägaren om att hon är intresserad av att ordna yoga på kaféet. 

— Jag tycker att katter och yoga absolut hör ihop, säger Savolainen om kattyogan.

 

Kattyogainstruktören Anna Savolainen tycker att katter passar bra in på yogatimmarna. Bild: Lotta Lindholm

Savolainen hade sett videon på kattyoga som ordnats i flera andra länder. Därför blev hon också själv intresserad av det. 

Hon tycker att det är naturligt att ordna kattyoga just i ett kattkafé. Katterna där är vana med människor. De har också egna utrymmen de kan dra sig till om de vill lugna ner sig. 

 

 

”Det är naturligt att ordna kattyoga i ett kattkafé”

 

Katternas deltagande beror helt på deras humör. Därför ordnas yogatimmen på katternas villkor. Om de inte vill delta finns det ingen som tvingar dem. Ofta deltar ändå minst en av katterna.

 

Vissa katter orkar inte yoga. Istället vill de bara vara ifred. Bild: Mathilda Korpela

 

Katternas karaktär spelar också en stor roll i hur bra de deltar. Men också mindre sociala katter kan delta efter en tid då de blivit mer vana med människorna. Senast då yogatimmen är över kommer också de blyga katterna fram. Det beror på att de får kattgodis efter varje yogatimme. 

 — En gång ramlade en katt ner från taket då det hade blivit slagsmål. Oftast är katterna ändå lugna under kattyoga, säger Savolainen.   

 

Katterna tar det ofta lugnt under yogatimmarna. Bild: Lotta Lindholm

 

 

Katterna trivs alltså bra på yogatimmarna. Några yogadeltagare som deltar varje vecka har till och med stickat små täcken åt dem.  

—Katterna älskar täckena. Därför går de ofta till deltagarna med dem, säger Savolainen.  

 

Mot slutet blev katterna mer aktiva. Bild: Lotta Lindholm

 

”Några Yogadeltagare har till och med stickat små täcken åt katterna”

 

När yogatimmen är slut kommer katterna fram till deltagarna. Bild: Lotta Lindholm

 

Man skulle kunna tro att det är svårt att koncentrera sig på att yoga när katterna springer omkring i rummet. Savolainen säger ändå att de flesta kan koncentrera sig bra. Det är också tillåtet att bara umgås med katterna och ta bilder med dem, om man så vill. Det räcker att bara en katt sitter vid en av dem som yogar för att alla ska bli förtjusta och börja fota.  

 

Timmen avslutades med godis och trix. Bild: Mathilda Korpela

 

 

Kattyoga passar bra för alla åldrar. Konditionen spelar inte heller någon roll. Rörelserna är relativt små och lätta på grund av att utrymmet är begränsat. Man behöver inte heller oroa sig över att katterna river sönder yogamattan då det finns några lånemattor.