Borgbacken storsatsar med ny berg- och dalbana

Borgbacken öppnar sina portar den 27 april. Trots att gammalt ger plats för nytt och att den nya berg- och dalbanan Taiga står färdig först år 2019, menar Pia Adlivankin, VD på Borgbacken, att år 2018 inte är någon mellansäsong, utan en säsong då det satsats på mycket nytt.

598
Pia Adlivankin, VD på Borgbacken, ser fram emot ett aktivt år på nöjesparken. Foto: Patrik Palmén

Gamla, klassiska attraktioner som Vekkula, Vonkaputous och Kotkot såg sin sista sommar förra året. Speciellt kritiken mot att det legendariska äventyrshuset Vekkula rivs har varit hård. Pia Adlivankin, VD på Borgbacken, förstår att folk är upprörda, men säger att ersättandet av Vekkula är oundvikligt. Nya Vekkula kommer att vara klar år 2021.

 

– Vekkula är en ikon på Borgbacken och jag har själv sprungit runt där som barn, så jag vet hur folk känner. Men faktum är att byggnaden var från 50-talet och den var omöjlig att upprätthålla längre.

 

Mycket gammalt försvinner från nöjesparken, men allt ersätts med nytt. För kommande säsong är det främst restaurangerna som fått ett ansiktslyft, bland annat en ny, stor terrasrestaurang kommer att öppna för besökare och allmänheten.

 

”Den kommer nog att kosta

10 till 15 miljoner”

 

Berg- och dalbanan Taiga, som kommer att åka igenom tre andra attraktioner, är Borgbackens, och resten av Finlands nöjesparkers största satsning hittills. Den 1104 meter långa åkturen, med en topphastighet på 106 km/h, kommer garanterat att locka våghalsade besökare. Allt har ändå sitt pris och Adlivankin säger att arbetet kommer att kosta ungefär 10-15 miljoner euro, vilket hon är medveten om att är en jätteinvestering.

 

Fakta om Taiga

  • Längd: 1104 meter
  • Topphastighet: 106 km/h
  • Medelhastighet: 63 km/h
  • Höjd: 52 meter som högst
  • Längsta stupet: 32 meter
  • Upp och ner: 4 gånger
  • Längdkrav: 140 cm

 

Den 156 dagar långa säsongen kommer att rymma tre temaveckor och olika teaterföreställningar. Från 5 till 16 september kommer Borgbacken att bjuda på skräck under iikweek. Under den perioden kommer nöjesparken två dagar hålla öppet till midnatt. Teaterunderhållningen för kommande säsong kommer bland annat Uusi Iloinen Teatter, UIT, att stå för med pjäsen Tuhansien ämpärien maa.

 

Att folkkära attraktioner försvinner väcker självklart känslor bland besökarna. Trä berg- och dalbanan står fortfarande stadigt och är lika populär som alltid. Advilankin vill med det lugna ner de som upprörts av förändringarna.

 

– Det finns absolut ingen risk att berg- och dalbanan försvinner. Den blir aldrig i dåligt skick, eftersom vi förnyar den varje år.