Sydkorea minns Sewol- tragedin

354
Den gula rosetten symboliserar hopp och solidaritet i Sydkorea. Men den vill man hedra Sewol-tradegins offer. Bild: Wikimedia Commons/Republic of Korea Government

I dag är det fyra år sedan passagerarfartyget Sewol sjönk sydväst om Jindo, en ö i provincen Södra Jeolla i Sydkorea. Av fartygets 476 passagerare omkom 304 personer. 250 av dem var elever i skolan Dawon High School i staden Ansan. Skolklasserna var på väg till ön Jeju på skolutfärd då olyckan inträffade.   

Efter att fartyget luggit i havet, på mer en 40 meters djup, i tre år lyftes fartyget upp på land för ungefär ett år sedan. Fartyget genomsöktes och några av de då nio försvunna offrens kvarlevor hittades. Fem personer är dock fortfarande försvunna. 

Under dagen har offren hyllats på olika sätt. Till exempel ordnade Sydkoreas regering en minnesceremoni i provincen Gyeonggi, i närheten av Dawon High School, där bland annat Sydkoreas premiärminister Lee Nak Yeon höll ett tal. Den gula rosetten, som är en symbol för hopp och solidaritet, har använts för att hedra Sewol-offrens minne och har setts mycket på sociala medier under dagen.