Yle: Rysk journalist död under konstiga förhållanden

239
Polisen i Ryssland utreder Maxim Boronins plötsliga död som självmord. Bild: Wikimedia Commons/Dickelbers

Den ryska journalisten Maxim Borodin avled i går efter att ha hittats allvarligt skadad utanför sitt hem i Jekaterinburg i Ryssland i fredags.

Enligt ryska myndigheter hoppade Borodin ut från sitt fönster på femte våningen i ett självmordsförsök, något som Borodins kolleger är skeptiska mot. I hans lägenhet hittades inget självmordsbrev.

Svenska Yle rapporterar att en nära vän till Borodin talade med honom en dag innan föll från sitt fönster. Journalisten hade i ett telefonsamtal med sin vän berättat att kamouflageklädda män rörde sig utanför hans byggnad. Senare ringde Borodin tillbaka och sade att det hade varit ett falskt alarm.

Borodin, som jobbade för tidningen Novy Den, hade bland annat avslöjat detaljer om ryska legosoldater i Syrien och Ukraina i sina texter.

– Om vi hittar minsta tecken på orent spel kommer vi att informera alla, säger Polina Rumjantseva som är chefredaktör på Novy Den, berättar Yle.

Borodin är inte den första ryska journalisten som dött under konstiga förhållanden. År 2017 dog fyra journalister, varav de flesta blev misshandlade till döds. Inga gärningsmän har funnits.