Sakkunnig: Åbo-dådets dom principellt viktig

Åklagaren yrkar på mord- och mordförsök utförda i terroristiskt syfte för gärningsmannen i Åbo-dådet. Försvaret förnekar terrorbrott. Det handlar om en principiellt viktigt fråga, förklarar Henrik Hägglund, universitetslektor i rättsvetenskap.

520
Henrik Hägglund, universitetslektor i rättsvetenskap förklarar att det har stor skillnad om ett brott klassas som mord eller dråp i terroristiskt syfte. Foto: Sofia Grünwald

I dag fortsätter rättegången mot terrormisstänkte Abderrahman Bouanane i Åbo fängelse. Sex av målsägandena, som skades i knivattacken i Åbo den 18 augusti 2017, hörs. Bouanane valde att inte delta i dagens session, hans försvarsadvokat är på plats istället. Bouanane vill inte heller delta i morgon, men eftersom han ska höras kan det hända att han blir tvungen.

Den 1994 födda marockanen Bouanane var enligt en sinnesundersökning tillräknelig då han utförde brottet. Eftersom han var tillräknelig kan han dömas enligt strafflagen.

— Det finns olika grader av tillräknelig, är man inte tillräknelig alls kan man inte dömas men få tvångsvård, är man nedsatt tillräknelig kan straffet lindras, säger Henrik Hägglund, universitetslektor i rättsvetenskap. 

Rättegången inleddes förra måndagen den 9 april med tre domare, varav tingsdomare Tapio Katajamäki var ordförande. Biträdande riksåklagaren Raija Toiviainen yrkar på livstidsstraff för mord- och mordförsök utförda i terroristiskt syfte och totalt 15 målsägande kräver skadestånd på 600 000 euro för fysiskt och psykisk lidande.  

— Jag förstår bra att åklagaren driver det här som ett brott utfört i terrorsyfte för att få domstolens ställningstagande angående när ett brott kan anses vara ett terroristbrott, säger Hägglund.

I morgon ska Bouanane höras för första gången. I morgondagens session skulle också Bouananes barndomsvän och rumskompis ha vittnat, men HS rapporterade i dag att vittnet lämnat landet.   

 

Bouanane har erkänt att han dödat två personer och försök döda 2- 3 människor till, men han förnekar att gärningen utfördes i terroristiskt syfte. Därför är det ännu oklart ifall den misstänkte gärningsmannen kommer att dömas för två mord och åtta mordförsök eller för mord- och mordförsök i terroristiskt syfte. Ifall Bouanane döms till mord i terroristiskt syfte är sannolikheten mindre att han efter farlighetsprövningen om 12 år får villkorligt fängelse.  

— Straffet blir dock det samma, livstidsfängelse. Skulle han däremot dömas för dråp är det inte livstid, men dråp i terroristiskt syfte kan bli livstid, säger Hägglund.

Bouananes försvar förnekar att dådet skulle ha varit utförligt planerat då den misstänkte gärningsmannen valde ut slumpmässiga offer och bara hade planerat att gömma vapen i fickor. Eftersom dådet inte var planerat bestrider försvaret både mord och mord utfört i terroristiskt syfte.  

— För att ett brott ska klassas som utfört i terroristiskt syfte måste handlingen per definition ha varit avsett att allvarligt skada en hel stat eller internationell organisation, mord är riktad endast mot en person, säger Hägglund.  

Brottets syfte ska också ha varit att inge befolkningen rädsla för att det ska kunna tolkas som utfört i terroristiskt syfte.  

Förundersökningen visar Bouananes radikalisering och tydliga kopplingar till terrorgrupp Islamiska staten (IS). Bland annat 1 800 foton och 53 videor på avrättningar i han telefon. Bouanane såg sig själv som krigare för IS och han ropade ”Allahu akbar” då han utförde knivdåden. Ifall Bouanane hade dött i samband med gripandet hade IS kunnat säga sig vara delaktiga i dåden.

 

Rättegångens slutplädering ska hållas den 15 maj och efter det kommer domen. Men sannolikheten är stor att ärendet kommer gå vidare till hovrätten oberoende vad domen blir.

— Ifall frågan om det ska klassas som terrorbrott eller ej hänger kvar förvånar det inte om det går ända till högsta domstolen, säger Hägglund.  

Om ärendet går till högsta domstolen kommer det att ge en första gränsdragning om när kriterierna för brott i terroristiskt syfte uppfylls, eftersom fallet är unikt i Finlands brottshistoria.