Tågkaos väntas i sommar – renovering av Böle station påbörjas efter midsommar

191
Bild: Pasi Salminen, Liikennevirasto / Flickr

Efter midsommaren åker inte alla lokaltåg ända fram till Helsingfors centrum. Orsaken bakom detta är banarbete i Böle och renovering av Böle station.  

Banarbetet innebär att de yttersta spårparen på bangården är turvis ur bruk, vilket leder till att alla lokaltåg inte åker ända fram till Helsingfors centralstation.  

Ändringarna sker i två faser.  Den första fasen sker 24.6–17.7 och då berörs K- och N-tågen som åker till och från Kervo. Även rutten till och från Helsingfors-Vanda flygplats med I- och P-tågen berörs under den här perioden. Passagerarna kan byta tåg antingen i Böle eller Dickursby. 

Till exempel om man åker från Böle till flygplatsen kan man ta I-tåget. Ifall man åker från flygplatsen rakt till Helsingfors centralstation måste man ta P-tåget, då I-tåget som vanligtvis åker ända till Helsingfors centrum har nu sin ändstation i Böle.

Den andra fasen sker mellan 17.7–5.8 och berör tågen från Kyrkslätt och Alberga. A-tågen till och från Alberga berörs mest, då de kommer att åka dagtid med glesare turer än tidigare. A- och L-tågen stannar inte heller i Ilmala. Rutterna för P- och I-tågen kommer också att ändras. Passagerarna kan byta tåg i Böle eller Hoplax.  

Banarbetet utförs som en del av HELRA-projektet, som är ett av Trafikverkets projekt. Projektet är till för att förbättra funktionaliteten och effektiviteten på Helsingfors bangård.