Tatueringar – konst på kroppen eller cockblock till karriärmöjligheter?

Tatueringar har funnits i tusentals år i olika färger och former. I västvärlden har det blivit allt trendigare att låta tatuera sig. Ändå finns ett socialt stigma kvar. -En tatuerad person uppfattas ännu som hotfull av ganska många. I vissa yrken är det därför bra att tatueringarna hålls täckta, berättar tatuerare Ilari Musta.

291
Foto: unsplash.com/@teiss_photo_paris

Tatueringar har länge kopplats med kriminalitet och motorcykelgäng men idag har många idrottare, skådespelare och helt vanliga arbetare tatuerat sig. Det gammalmodiga tänkandet verkar sakta lukras upp men det finns ännu yrken där du förväntas att inte ha några tatueringar. Ett av dem är yrket flygvärdinna.

Andrea Zilliacus ville tidigare bli flygvärdinna. Förutom att hon har nötallergi avskräckades hon från att söka till flygvärdinna p.g.a. hennes synliga tatueringar.

-Jag har två synliga tatueringar på varsin handled. Den första tog jag som 17-åring då jag var på utbyte i Spanien. Den skulle påminna mig om min familj, berättar Zilliacus.

Finnair förbjuder sina flygvärdinnor från att ha synliga tatueringar.

-Jag tycker det är fel att man inte skulle bli anställd på grund av sina tatueringar. De säger ingenting om dig om de nu inte är väldigt radikala eller fast rasistiska. T.ex. har jag hört om fjärilar bakom örat som personer har varit tvungna att avlägsna, säger Zilliacus.

Finnair har nyligen lättat på sina krav. Nuförtiden får man ha tatueringar – men de får inte vara synliga. Detta betyder att tatueringar på armar, hals, ansikte och fötter är förbjudna. Små, enfärgade tatueringar är tillåtna ifall de är lätta att täcka. Finnair rekommenderar att man använder smink för att täcka de eventuella tatueringarna. Hår, skarf eller långärmad tröja får inte användas.

-Jag tror inte det går att täcka vågen jag har på handleden, säger Zilliacus.

Orsaken till Finnairs policy ligger i kulturskillnader.

-Enligt våra undersökningar är synliga tatueringar starkt tabubelagda i till exempel Japan som är en viktig handelspartner för oss. I Japan förknippas tatueringar med kriminalitet. Därför är detta en känslig sak, berättar Finnairs kabinpersonalens förman Hanna Paananen till Talouselämä.

Vid tatueringsstudiorna är man medveten om stereotyperna kring tatueringar.

– Kunderna verkar ha det på klart hur tatueringar eventuellt kan påverka så jag har inte hört att tatueringar skulle ha försvårat hemskt mycket våra kunders möjligheter att få jobb. Vi har kunder från till exempel hälsovården och polisen som vill att deras tatueringar ska kunna täckas vid behov, berättar tatuerare Ilari Musta vid tatueringsstudion Krunikan Leima.

Musta tog själv sin första tatuering som 36-åring.

-Jag vill vara den där typen i ålderdomshemmet som har berättelser och minnen bakom varje tatuering. Och nog gör det ju mig till en coolare typ än en ”normi-jonne” som bara har sin skrynkliga hud.

Artikeln har uppdaterats 9:13 13.4.2018