Ung och lovande

Sarah Kivi är en finsk artist med iransk bakgrund. Hon är just nu aktuell med sitt nya album Tiny Anthems som släpptes i februari. Men tankeprocessen inför följande album är redan i full gång.

751
Sarah Kivi är nu aktuell med ett nytt album. Bild: Santtu Laine

Sarah Kivi har alltid varit intresserad av musik. Hon blev intresserad av att producera sin egen musik då hon spelade i band och skrev låtar.

– Jag ville vara ansvarig för en större del av processen och också göra annat än att bara skriva låtar och sjunga, säger Kivi.

Efter att ha producerat musik i några år har Kivis sätt att uttrycka sig förändrats mycket. Även hennes tankar angående låtskrivande har förändrats. Därför tycker Kivi att hennes album Tiny Anthems skiljer sig från hennes tidigare musik.

”Jag tycker om att använda också obehagliga ljud”

Kivi lyssnar på jazz, 90-tals hip hop och experimentell elektronisk musik. Hon har inga favoritartister eller favoritlåtar – det finns bra låtar för varje situation. Hon kan inte välja bara en låt som skulle vara bättre än någon annan.

– Min musik inspireras av lite allt möjligt, till exempel människoöden, kärlek och bristen av kärlek, säger Kivi.

Kivi har inga favoritlåtar från sin egen produktion. Mest gillar hon de låtar hon jobbar med för tillfället.

– Jag tycker om att använda också obehagliga ljud då jag gör musik för mig själv, men förr var jag inte så intresserad av våldsamma ljud, säger Kivi om låtar hon skriver.

Oftast kommer Kivi bara ihåg sina mest pinsamma uppträdanden. Ändå har hon många bra minnen, varav de flesta involverar en bra publik eller något annat som stått ut på ett bra sätt. Hon kommer till exempel bra ihåg då hon uppträdde på Flow-festivalen med sitt band.

– Av mina solospelningar har åtminstone den senaste stannat kvar i minnet. Då fick jag en otrolig kontakt med publiken. Jag minns också en annan spelning där publiken var väldigt koncentrerade – så som jag önskar att jag också vore när jag skriver min kandidatavhandling, säger Kivi.

Kivi har ett par projekt på gång för tillfället. Hon förbereder till exempel en ljudinstallation i Berlin, samtidigt som hon håller på med diverse musikprojekt. Kivi vill utvecklas både som musiker och konstnär. I framtiden vill hon uppträda så mycket som möjligt och göra fler meningsfulla projekt med unga eller minoritetsgrupper.