Tips för Interrail

Är du sugen på att åka någonstans men vet inte vart du vill åka? Ifall ditt svar är ja, så har jag ett alternativ för dig: Åk på interrail och upplev flera ställen på en gång!

191

Jag själv var på Interrail två år sedan med min kompis. Vi åkte genom hela Balkan från Grekland till Kroatien i tre veckor och fick se och uppleva mycket i bara tre veckor. Denna resan har varit hittills bästa resan jag har gjort i mitt liv och jag skulle kunna göra det igen när som helst det var möjligt.

Idag vill jag dela mina tips just för dig som någon gång har planerat eller planerar just nu att åka på en interrail!

1. Ta reda på praktiska saker på förhand

Hur fungerar transporten från plats A till plats B? Fungerar Interrail-biljett här? Var ligger Finland ambassad ifall något händer? Olika lagar i olika länder? Fungerar mitt bankkort? Allt sådant här rekommenderar jag att ta reda på i god tid innan resan så att du är förbered och inte behöva använda tid till under resan.

2. Föredra att bo i ett vandrahem eller couchsurfa

I Balkan kostade en natt på ett trevligt vandrahem mellan 3-13 euro/natt – alltså ingenting! Ifall du är bekväm att sova i ett rum med 8 andra människor så blir det betydligt billigare. Vandrahemmen har vanligtvis skåps med lås där du kan lämna dina värdefulla saker som pass och pengar. Couchsurfing blir ännu billigare då det vanligtvis är helt gratis.

3. Häng med andra backpackers eller lokala människor

Din interrail blir mycket roligare ifall du är öppen och villig att träffa nya människor. Med dem kan du uppleva saker som du aldrig kommer att glömma och även skaffa nya vänner runt hela världen! På vandrahem träffar du lätt många nya människor som delar samma intresse som du – intressen att uppleva världen och att träffa nya människor. Via couchsurf får man en bra inblick till kulturen i det landet där du befinner dig.

4. Packa inte för mycket

Du själv bär din ryggsäck så tänk på det när du packar. Du klarar sig med mycket mindre vad du tror. Men glöm inte nackkudden! Du kommer att tacka mig för den här tipsen när du sitter på tåg eller bus för 13 timmar.

5. Var spontan!

Det är bra att ha riktgivande plan inför interrail men följ inte den underdånigt. Njut av resan och gör vad du vill när du vill. Ifall din plan visar att du ska åka vidare till nästa destination men vill hellre stanna en dag till där du redan är så stanna! Vanligtvis de roligaste historierna var inte planerade förhand.

 

Text och bild: Maija Koiranen