Heta feministiska rum

Under den senaste tiden har andelen feministiska grupper och konton runt om på internet ökat. Kvinnor som använder sina privata konton för att sprida feministiska åsikter är inte en ovanlig syn. Grupper och klubbar för icke-binära ökar i samma takt. Gruppen Finlandssvenska Feminister har nästan 2000 medlemmar på Facebook, och runt 1100 följare på Instagram. Varför behöver vi grupper för feminister, kvinnor och icke-binära?

Linnea Portin gick med som administratör för sidan Finlandssvenska feminister ungefär två månader efter att sidan hade grundats av Hanna Palm och Lina Engström. Hon tycker att det är bra att feminismen har fått ett uppsving.

– Det har ju blivit mer som popkultur, det finns inte riktigt något extremt med det. Det är ju bra att det av stigmatiseras på det sättet som det har gjort.

Portin påpekar ändå att det inte är enbart bra att feminism har blivit så trendigt som det är.

– Det spelar ingen roll till vilken butik man går så finns det kläder med feministiska texter och motiv. Visst är det bra att peppen finns över allt, men samtidigt är det inte så bra att man blandar in kapitalism i fenomenet.

Varför är det så viktigt att vi har en feministisk grupp endast för finlandssvenskar?

– Folk hittar gruppen lättare ifall man känner en gemenskap med resten av medlemmarna. Dessutom finns det många ämnen som det talas om i Svenskfinland just nu, men som det inte talas om någon annanstans.

Gemenskapen för ändå inte med sig enbart positiva saker menar Portin.

– Det bildas väldigt lätt en åsiktskorridor, man vill helst inte ha en avvikande åsikt. Själv tycker jag ändå att det är viktigt att alla säger sina åsikter och att allas åsikter faktiskt ska få plats.

Ökad popularitet för kvinnoseparatistiska grupper

Facebook har i allmänhet blivit ett forum för att hitta gemenskap. Grupper för kvinnor, icke-binära och feminister har ökat och blivit populära. Grupperna har ofta väldigt specifika krav för medlemskap, vilket också leder till att gemenskapen ökar. Portin tror att de kvinnoseparatistiska gruppernas popularitet beror på jämställdheten som grupperna för med sig.

– Jag tror det handlar om tryggheten i grupperna. Det finns ingen som är i maktposition på grund av sitt kön. Diskussionen löper smidigare då alla är på samma plan.

De kvinnoseparatistiska grupperna erbjuder på grund av jämlikheten en smidig process i frågor som berör dem.

– Folk har tröttnat på att trampa på stället och få käppar i hjulet. På grund av att de här grupperna antagligen har goda förutsättningar att erbjuda en smidigare progressivitet inom många ämnen blir de såklart viktiga, både på samhälls- och individnivå.

 

Grupper på Facebook:

Streetgäris – Nätverk vars syfte är att ge kraft genom syskonskap, kompetensutbyte och inspiration. Gruppen är för kvinnor och icke-binära.

Litteraturgäris – Systergrupp till streetgäris som diskuterar litteratur, ger boktips och delar bilder på bokhyllor. För kvinnor och icke-binära.

Livssnack – En grupp där man kan tala om allt mellan himmel och jord. För kvinnor och icke-binära.

Gränslös, skamlös hejdlös – Grupp för att uppmuntra icke-män att ta plats. För kvinnor och icke-binära som inte identifierar sig med män.

Beauty and bullshit – En feministisk grupp för smink och skönhet. Be om skönhetsråd eller visa upp hur snygg du är i din senaste sminkning. För kvinnor och icke-män.

Tjocka feminister – För personer som saknar smalhetsprivilegier.

Fancy fatshion – Grupp för att sälja plussize kläder. Endast för kvinnor.

Varför apor aldrig bär rosa klänning – Grupp som diskuterar genus och jämställdhet. Öppen för alla!

Senaste nytt