#RIPAVICII

Förra fredagen skakades musikvärlden av nyheten om att den svenska EDM-artisten Tim ”Avicii” Bergling gått bort som bara 28 år gammal. Inom kort fylldes sociala medier av statusar, bilder och hashtaggar för att sörja och hylla musikern. Men varför vänder vi oss till sociala medier i stunder av sorg?

508
Illustration: Moa Ketonen

– I bakgrunden ligger musikens betydelse för en. Men det är också ett sätt att behandla personlig sorg. Att sörja en kändis på sociala medier är ett accepterat sätt att sörja offentligt. Samtidigt kan man behandla sina egna erfarenheter med döden, berättar sorgeforskare Mari Pulkkinen.

Finländare har länge enbart visat sina lätta och vackra sidor på sociala medier, men Pulkkinen tycker att tyngre ämnen som sorg alltmer börjat tas upp. Under de senaste tre åren har användare på sociala medier märkbart börjat skriva mer om döden – först om kändisar som dött och senare också om egna upplevelser av en närståendes död.

– Sociala medier ger människor en ny plattform för att ta upp sorg. När man sörjer vill man ha stöd och sympati, vare sig det är Avicii eller ens mormor. Sociala medier ger interaktivitet i sorgen på ett helt nytt sätt, säger Pulkkinen.

 

Att sörja tillsammans var vanligt förut, medan sorg i dag ofta ses som något man går igenom ensam. Förut samlades man i byarna hemma hos de sörjande och kvinnor ordnade tillsammans begravningar. Därför är det inte egentligen konstigt alls att sörja på sociala medier.

– Sociala medier erbjuder dagens samhälle ett sätt att sörja tillsammans. Redan innan sociala medier uppkom fanns en slags mediesorg, som vi forskare brukar kalla det, i och med prinsessan Dianas död. Nyheten spreds snabbt över hela världen tack vare medier. Man sörjde tillsammans och samlades för att lägga blommor och ljus vid Dianas hem och dödsplats.

”Det fick honom att kännas ännu mera mänsklig.”

Wilhelmina Sirén skrev en text om Avicii på sin Instagram-profil. För henne var det ett sätt att hylla honom och hans musik.

– Jag har alltid sett upp till Avicii. Det var egentligen han som fick mig att börja lyssna på EDM-musik. Det som var så speciellt med honom var hans sätt att kombinera EDM med andra genrer. Till exempel hur han i Hey Brother kombinerade EDM med countrymusik.

Sirén berättar att tröskeln för henne att skriva på sociala medier alltid varit låg.

– Sociala medier har blivit ett globalt forum, så det känns ganska naturligt att dela med sig av allt möjligt.

Hon medger att det egentligen är ganska konstigt att man reagerar så starkt fast man inte kände Avicii personligen.

– Jag blev starkt påverkad av det jag läste om vad så många andra hade sagt om honom, både fans och hans nära vänner. Det fick honom att kännas ännu mera mänsklig. Jag tittade också på dokumentären Avicii: True Stories.

Dokumentären som kom ut i fjol följer med Avicii från början av hans väg till kändisskap till beslutet att sluta turnera 2016. Avicii berättar om ångesten och de fysiska problemen som turnerandet ledde till.

– Jag vill inte spekulera om hans dödsorsak, men önskar i varje fall att hans död nu öppnar ögonen på många för hur slitande musikindustrin kan vara. Jag hoppas det skulle ske en förändring. Det är hemskt att någon måste dö för att det ska hända någonting.

”Om det berör, låt beröra.”

Att bemöta en person som sörjer på sociala medier kan vara utmanande. Man kan inte krama personen och man ser inte minerna och kroppsspråket bakom rutan. Det kan hända att den sörjande blir irriterad om hen bara får meddelanden med tusen hjärtan och ”styrkekramar”. Om den sörjande blir irriterad finns det en risk att ingen sedan pratar med hen.

– Det är det värsta scenariot. Det sämsta man kan göra är att begrava de känslorna, säger Pulkkinen.

Pulkkinen efterlyser mer diskussion om hur känslor av sorg och förlust kan bemötas. Unga vet kanske inte hur de ska reagera, eftersom det sällan talas om det öppet hemma och i skolan. Många unga har inte heller upplevt en närståendes död. Att sörja en kändis död blir då ett sätt att behandla döden och känslor av sorg, som ändå är närvarande i allas liv på något sätt.

Pulkkinen tycker vi borde komma bort från tankesättet att det finns ett rätt eller ett fel sätt att sörja.

– Det finns otaliga sätt att sörja. För vissa hjälper det att lyssna på musiken, medan andra vill göra något lite mer praktiskt som att föra ljus till dödsplatsen.

Den sörjande möts ibland av reaktioner i stil med ”du kände ju inte ens personen”. Det ifrågasätter personens sorg, och är enligt Pulkkinen helt fel tillvägagångssätt.

– Om det berör, låt beröra, tycker Pulkkinen.

Pulkkinen poängterar att fenomenet belyser mängden av de olika sätt vi är viktiga för andra människor. En persons betydelse för sin omgivning begränsas inte till nära vänner och familj. Genom till exempel musik kan en person vara väldigt viktig för många som inte ens känner personen i fråga.

– Avicii har haft inflytande över en hel generation. Många har vuxit upp med honom, och han med oss. Från att lyssna på självbrända cd-skivor i bilen till att strömma hans musik på Spotify, säger Sirén.