9 av 10 människor världen över andas in förorenad luft

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar att 90 procent av världens befolkning utsätts för skadliga luftföroreningar.

465
Bild: Pixabay/SD-Pictures

Luftföroreningarna är farligt höga i en stor del av världen. Enligt en rapport som WHO gjort är problemet med luftkvaliteten störst i de fattigare länderna i norra Afrika, Mellanöstern och Sydostasien. I dessa områden är luftkvaliteten och föroreningarna till och med fem gånger högre än rekommendationerna. 

WHO estimerar att 90 procent av världens befolkning andas in förorenad luft. Det här är väldigt skadligt för vår hälsa, eftersom de små partiklarna i den förorenade luften kan tränga in väldigt djupt in i våra lungor och hjärtan. Enligt WHO dör omkring sju miljoner människor årligen av skador som luftföroreningarna åstadkommer – så som stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer eller lunginflammation. 

–  Luftföroreningarna hotar oss alla, men det är de fattigaste människorna som måste bära den tunga bördan. Det är oacceptabelt att över tre miljarder människor – främst kvinnor och barn –  fortfarande andas in dödlig rök dagligen från förorenande spisar i sina hem, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

 

Rapporten berättar ändå att allt fler länder än någonsin tidigare är redo att börja ta itu med problemet och minska på sina utsläpp. Allt fler länder visar ett politiskt intresse för att motarbeta den globala utmaningen. De flesta av länderna är ändå höginkomstländer, men WHO hoppas att liknande satsningar kommer att ske också runt om i världen.