Kvinnor har alltid haft det svårt på hockeyläktarna. Ännu i dag stöter man på vissa stereotypier och trakasserier som kvinna i ishallarna.

Jag har följt med ishockey hela mitt liv. Favoritspelare har kommit och gått men laget har alltid varit samma ­– Helsingfors IFK. Jag har alltid gått på matcher men under de två senaste åren har jag tillbringat ännu mera av min tid i ishallen när jag äntligen har råd med säsongskort.

I vissa ishallar finns det för få toaletter för kvinnor. Det ger bilden av att man inte vill ha kvinnor i hallarna.

Under de senaste åren har jag stött på allt fler kvinnor på läktarna. På bortamatcher har jag ändå märkt att kvinnor bara utgör en bråkdel av publiken. I vissa ishallar finns det för få toaletter för kvinnor. Det ger bilden av att man inte vill ha kvinnor i hallarna. I Helsingfors ishall finns det ungefär lika många toaletter för män och kvinnor, vilket är bra. Nästa steg borde vara könsneutrala toaletter.

Ett annat problem jag stött på är fördomar män har mot kvinnliga fans. Många tror att kvinnor bara följer med sporter som fotboll och ishockey för att spelarna är snygga. Så är det ändå inte. Jag tycker inte att spelarna är övergudar. De är vanliga människor som valt att göra en karriär av det de älskar. Jag behandlar dem som jag behandlar andra människor.

Jo, jag samlar på autografer och tar bilder med mina favoritspelare. Men jag gör det inte för att spelarna skulle vara det viktigaste i mitt liv. Jag gör det för att spara minnen av spelare som gjort bra ifrån sig och varit viktiga för laget. Jag älskar laget ­– inte spelarna.

Vissa män tror att det är tillåtet att trakassera kvinnor i ishallar. Det är det inte. Vi kvinnor vill inte att män lutar mot oss i kön då vi ska köpa mat eller dricka. Vi vill inte heller att män står för nära och frågar om allt från sport till pojkvänner. Det är inte okej! Det är tillåtet att prata med oss kvinnor men det finns vissa gränser man inte får överskrida.

Det finns fördomar om att kvinnor är emot allt våldsamt inom sport. Jag vill se hårda tacklingar och slagsmål ­– även fast jag är en kvinna.

Det finns fördomar om att kvinnor är emot allt våldsamt inom sport. Jag vill se hårda tacklingar och slagsmål ­– även fast jag är en kvinna. Jag älskar stämningen i hallen efter en tackling lika mycket som jag älskar stämningen efter ett mål. Jag vet att det också finns andra kvinnor som älskar det mer våldsamma med grenen. Alla kvinnor vill inte ändra på hela grenen bara för att förbjuda tacklingar, det är ändå frågan om en kontaktsport.

Ibland stöter man också på män som tror att vi kvinnor inte vet något om ishockey. Den mest kända frågan man får höra som kvinna är om man vet vad offside är. Jo, jag vet vad offside är och jag kan flera andra regler också. Jag vet vad icing betyder och jag vet vad man kan få utvisning av. Att jag är en kvinna betyder inte att jag inte vet någonting om sport.