Drycktryck

467

Äntligen sommar! Studentdimissioner, midsommar, festivaler, Hangö Regatta, fest efter fest är på kommande! Jag är precis lika taggad som alla andra. Men det finns en skillnad. Jag kommer antagligen inte supa på en enda av dessa fester och helger. Och med det menar jag alltså inte att jag kommer vara nykter på varenda fest. Jag gillar att ta ett glas bubbel eller vitt vin då och då. Jag har absolut inget emot två-tre öl eller cider. Men jag dricker inte mer.

För det första är jag väldigt lätt påverkad så oftast behöver jag inte mer. För det andra behöver jag aldrig lida av bakfylla ifall jag inte dricker så mycket och för det tredje så känner jag helt enkelt inte för att ”supa”. Med supa menar jag då att dricka stora mängder i syfte att bli full. En annan orsak till att jag väljer att avstå från stora mängder alkohol är min hälsa. Nu är jag ingen hälsofreak men jag blir ändå äcklad när jag tänker på vad en stor mängd alkohol gör med kroppen. Jag har också släktingar som lidit av alkoholproblem och jag känner verkligen inte för att följa i deras fotspår.

Jag kan räkna antalet shottar jag har druckit i mitt liv på en hand, och då räknar jag inte med snapsen på en sits för den dricker jag i så små klunkar under hela kvällen att det knappast kan räknas som att ta en shot. Tyvärr hör mina alkoholvanor till ovanligheten. Jag är alltid den som dricker minst, om man bortser från de få av mina vänner som inte dricker alkohol alls.

Allt som ofta får jag frågor som:

— Varför dricker du inte mer?

Eller uppmaningar som:

— Drick nu, jag bjuder.
— Men ta nu en till, det gör väl inget.
— Kom igen! Vad du är lam, vi måste få upp fiilisen.

Det är ingen skillnad om du bjuder, kan jag berätta, jag tänker ändå inte ta shotten. För att jag inte vill och för att jag inte behöver den. Min fiilis är på topp också utan att jag dricker mer, tackar som frågar. Synd att det däremot inte tycks vara så för dig.

Det är tråkigt att det ska vara så svårt att vara alkoholfri eller bara dricka lite alkohol i det här landet. Jag röker inte heller, men det är inte ett problem. Säger jag nej tack till en cigarett är det ingen som undrar. Säger jag däremot nej till ett till glas cider är det många som tittar snett eller börjar tjata.

Vad är det som är så svårt med att bara låta alla göra som de vill när det gäller alkohol? Varför ska jag alltid behöva förklara mina val?

Kan vi snälla tillsammans försöka ändra på den onödiga attityden att man måste dricka massor och kan vi snälla sluta fråga den onödiga frågan ”varför dricker du inte/varför dricker du inte mer” Låt alla sköta sitt och håll istället koll på din egen alkoholkonsumtion. Tack!