HESAHESAHESA 

527
En förundrad landebarbar in her natural habitat. Foto: Elis Karell

Vad är ert problem, helsingforsbor? Stadilaiset? Invånare av vår huvudstad?

När jag flyttade till Helsingfors i höstas fick jag snabbt höra om de tre gyllene reglerna för en nybliven helsingforsbo:

  1. Du får absolut inte kalla Helsingfors för ”Hesa”.
  2. Du får absolut inte kalla Helsingfors för ”Stadi” om du inte är från Stadin.
  3. Säg inte ”stan” eller ”H:fors”.

Först blev jag bara lätt irriterad, men ju mera jag diskuterade det med diverse helsingforsbor, desto mer frustrerad blev jag. Jaha, tänkte jag då. Här kommer jag, en ovetande lantis, och blir dissad för ett ord. Dissa mig hellre för något mera konkret, om ni måste. Till exempel för att jag inte vet hur en cykelväg fungerar.

Innan flytten till Helsingfors bodde jag i Lovisa centrum och innan det mitt ute i skogen. När vi gick till centrum gick vi till stan och när vi for till Helsingfors for vi till Hesa. Urbaanisanakirja.com definierar Hesa som ”landepellejen ja muiden urpojen käyttämä nimitys Stadista.”

”Alltså man får ju nog säga Hesa – men det visar varifrån du kommer”. Argumentet är löjligt. Vad är det för fel med att jag kommer från ”utanför Ring III”? Vad är det för fel med att jag fått andas frisk luft och leka med kottar och ekorrar istället för att ha käppä ti dösärin o vari ti svenskis på frupppppe o prrraatta om hu vi i måndis vavi steissin o såg Gusi o Wilmis snackis?

Ordet Hesa sparar på tid. Det går fortare att skriva och säga. Hur ska vi snabbt säga något när vi varken får säga Stadi eller Hesa? Okej, H:fors finns ju men det är tydligen ännu fulare än Hesa.

Så ni menar att jag måste skriva och säga Helsingfors, medan ni förkortar ord som frukost? Brekkis, frulle och fruppe? FRUPPE? ”Hesa låter som Hese” – ja, nå fruppe låter som pruppe. Låter inte era förkortningar på precis allt, minst lika dumma som Hesa?

Hesa låter ganska fult, det medger jag. Men Helsingfors är ganska fult om man jämför med våra åkrar och skogar. Ni har er Alvar Aalto medan vi har moder natur.