Det här tar jag med mig från Smocka

Smocka är en övningsredaktion - och låt mig säga dig att jag lärt mig en hel del under åren på Smockaredaktionen. Tänker härmed reflektera lite över en sak jag lärt mig varje år. 

544

1.Kommit över telefonskräcken. Som den klassiska sena 90-talist jag är så pratar jag väldigt sällan i telefon och föredrar och tycker ofta det är smidigare och effektivare att helt enkelt skicka textmeddelanden/röstmeddelanden för att kommunicera med folk. Men det funkar inte så som journalist, då gäller det bara att ta upp telefonen, klicka in det där jävla numret och lyssna på uppringningssignalerna ända tills personen svarar, och där kommer det värsta: du kommer behöva presentera dig och varför du ringer, och låta något så när saklig och professionell. Nå väl, tack vare första året på Smocka, hade jag nog aldrig lärt mig detta. Hade typ fortfarande febrilt försökt mejla och sms:a mina intervjuobjekt.

30 Rock Good Job GIF - Find & Share on GIPHY

2. Radioteknik. Var det något jag verkligen fasat inför så var det radio på tvåan. Och andra årets Smocka handlar just om det. Innan Smocka höll jag en radioshow, något jag fruktat länge, och överlevde det (!). Sen, under själva Smocka, fungerade jag som teknisk producent. Har alltid sett mig som relativt tekniskt lagd ändå *borstar av axlarna* men teknikbordet i radiostudion är något som jag nog aldrig hade trott att jag skulle behärska. Men det gjorde jag! Och efteråt fick jag till och med höra att jag gjort ett skickligt teknikarbete. Någon radiojournalist blir jag nog inte – men åtminstone har jag klarat av det.

Black Think About It GIF by Identity - Find & Share on GIPHY

3. Ledarskap. Redan första årets Smocka bestämde jag mig: jag ville prova på att vara chef mitt tredje år. Jag vet inte riktigt varför, men det verkade som en kul utmaning. Framförallt verkade det skrämmande – det faktum att jag har en nästintill förlamande ”scenskräck” är ju inte en av de bästa förutsättningarna för en som ska leda morgonmötena. Kändes mest jobbigt egentligen, men när det väl blev dags att ansöka om chefsskapet tänkte jag bara – vad kan gå fel? Och tur var väl det – för det är nog det som varit mest lärorikt under alla tre år på Smocka! Låter ju lite klyschigt att säga så kanske. Men chefsskapet var något som låg totalt utanför min bekvämlighetszon, skrämmande, utmanande men också otroligt kul. Tror till och med att det var roligare än att sitta på layouten en torsdag kväll och dricka vin. Det säger nånting.

Alcohol Drinking GIF - Find & Share on GIPHY

Tack för allt Smocka!

Och framförallt, tack till alla lärare som stöttat på vägen.

Slow Clap GIF - Find & Share on GIPHY