Nya rektorn Jari Niemelä vill att HU ska bli ett toppuniversitet

På onsdag kväll var det dags att välja Helsingfors universitets nya rektor. Bland dom sista tre kandidaterna var Jari Niemelä, Liisa Laakso och Outi Vaarala kvar. Efter ett långt möte valdes professor i stadsekologi Jari Niemelä till rektor.

414
Bild: Tapio Ollikainen

I går kväll valdes filosofie doktor Jari Niemelä till Helsingfors universitets nya rektor. Niemelä börjar som rektor i början av augusti och utseddes för femårsperioden 2018–2023. 

— Jag vill bidra till Helsingfors universitets framtid och att det ska bli en ännu bättre plats för studenter och personal. Jag vill också att det ska bli ett toppuniversitet då det kommer till undervisning och forskning, säger Niemelä till Smocka. 

Jari Niemelä är professor i stadsekologi vid Helsingfors universitet och utbildad till filosofie doktor. I dag är han direktör för Helsingfors universitets institut för hållbarhetsvetenskap. Niemelä har tidigare varit dekanus för Bio- och miljövetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet under åren 2004–2007.   

— Om vi ska bli ännu bättre på forskning och undervisning så gäller det att samarbeta med personal och studenter och tillsammans hittar vägar att förverkliga det. Vi har ganska bra sätt redan men det finns skäl att förbättra vissa saker, så det är det vad jag tänker göra, säger Niemelä.