Pernilla Backman har arbetat som reiki-healer sedan november i fjol och sedan dess har hon gjort det varje vecka i ett halvt år.

– Reiki-behandling innebär att utövaren ber om energi uppifrån för den här personen. Det är en healingbehandling och tar bort blockeringar som finns i kroppen så att energin flödar lättare, säger Backman.

Reiki används till allt möjligt, till exempel för en person som lider av någon sjukdom eller stress. Enligt Backman är behandlingen väldigt avslappnande.

Vad finns det för fördelar med reiki jämfört med till exempel värkmedicin?

– Båda behövs, men reiki kan minska på de i princip dåliga effekterna av värkmedicin. Om magen reagerar starkt då man måste äta mycket medicin så kan det underlätta hur kroppen reagerar, säger Backman.

Även om reiki är en slags behandling så klassas det inte som till exempel terapi.

– Egentligen talar man inte så mycket under behandlingen. Före och efter talar man då man frågar hur det känts. Jag kan inte kalla mig för terapeut, men mänsklighet och empati behövs, säger Backman.

Vad finns det för nackdelar med reiki?

– Behandlingen kan lyfta upp saker man inte är medveten om som man måste behandla. Man måste ta itu med grejer man skuffat undan, det kan vara tungt att möta den saken, säger Backman.

Vad klassas reiki som i Finland?

– Antagligen som alternativbehandling, det kan stöda till exempel läkemedelsbranschen och sjukhus. Ifall en människa kommer på healing så behöver den inte sjukvård, dessa två stöder varandra, säger Backman.

Behandlingen kan lyfta upp saker man inte är medveten om som man måste behandla.

Hon tror att reiki blir mer och mer populärt i Finland.

– Samhället mår kanske sämre än tidigare, folk är mer stressade och söker sig till alternativa behandlingar. Jag vet att reiki har gjorts på några sjukhus i Finland, jag hoppas även det kommer vara mera behandlingar i Finland i framtiden. Jag har själv gjort en behandling på sjukhus åt en av mina stamkunder, säger Backman.

Är det vanligare att behandla yngre eller äldre? Vilka symtom behandlas yngre för?

– Jag har haft mest personer från 30 och uppåt men jag tror nog det kommer att komma yngre personer också. Jag skulle kunna tänka mig att till exempel under tonåren så kan det vara något hormonellt, som att man går igenom någon slags tonårsångest. Det finns inte någon åldersgräns för behandling.

Backman tillägger att hon tycker att alla borde testa på reiki någon gång i sitt liv, eftersom man på riktigt känner energin då man får behandling.

– Många kan vara skeptiska men speciellt den reiki jag utför så känner kunden oftast av det så det är ganska häftigt, säger Backman.

Vad har du tyckt om att använda Reiki?

– Det har tagit mitt hjärta helt. Det är otroligt vackert att göra behandlingar och känna att man får hjälpa någon, säger Backman.