Att tala med en komiker

412

Jag är en av de två studiovärdarna för veckans Studio Smocka. Förutom att tala om hälsa hade vi med en komiker i sändningen som gäst. Vi hade först bokat in en person som i sista minuten måste dra sig ur på grund av att tidtabellen inte fungerade.

Då blev det kanske lite kaos i vårt arbetsrum och efter att febrilt ringt runt och skickat e-post till agenter och adresser som kändes tomma kom vår räddning.

David Fagerudd som har hållit på med stand-up i över åtta år råkade ha keikka i Helsingfors dagen före vår sändning så han var riktigt ivrig över att få vara med. Vi kunde andas ut och fokusera på resten av sändningen.

Så kom stunden då till de ljuva tonerna av Lill-Babs David steg in i studion. Jag har alltid haft en väldigt personlig relation till stand-up, redan i ung ålder lyssnade jag på hur Howard Stern och Opie and Anthony intervjuade komiker i sin studio i New York. Jag har följt med komiker både från Finland, Sverige och USA.

Radio har alltid varit en dröm för mig, men förutom det har stand-up funnits som en ettrig mygga i baktankarna. Jag har alltid velat prova men har aldrig vågat.

Så nu sitter jag i studion och en person som är lika gammal som jag kommer in med över åtta års erfarenhet. Det fanns så mycket att fråga, så många saker jag ville uttrycka… trots det måste man ju också tänka på manuset och inte flyga iväg från temat helt för långt.

Vi hade planer och jag hade hoppats att det skulle spåra ur totalt, komiker har en tendens att kunna ta över en sändning. Vi kom fram till en punkt där sändningen började spåra ur och jag blev riktigt glad inombords när David drog sin horror historia om hur han en kväll hade rökt på före en keikka och sedan fastnat helt på scen. Jag hade hoppats att vi kunde dra ut mer på det och bara köra hela sändningen med David och om hur det är att vara komiker i Finland.

Det blev ändå en lyckad sändning och det enda jag våndas över är att jag inte fick chansen att fråga den enda frågan som egentligen är viktig:

Hur gör man för att bli stand-up komiker.

Text: Tony Pohjolainen