Ut med fulltidsarbete

9-5, vilket horribelt sätt att försörja sig. Fulltidsarbete är föråldrat. Två orsaker för att skippa normen, skriver Dominique Pashley.

Att arbeta åtta timmar per dag fem dagar i veckan med något jag ogillar är min mardröm. Att stiga upp tidigt känns omänskligt och ingenting bra förutom morgonsex händer före klockan elva.

Sanningen är att alla har en biologisk klocka inom sig och det har upptäckts att det verkligen är ohälsosamt att gå emot den. Din interna klocka berättar inte bara för dig vad klockan är utan den styr även din aptit, hormonutsöndring, kroppstemperatur och sårläkning.

Melatoninutsöndringen, som regleras av ljus, styr delvis klockan men i Finland är det ju mörkt hela tiden eller ljust hela tiden så varför tvingas vi vakna så tidigt? Morgon- och nattpersoner är inte en myt, och om du undrar varför du är en nattperson så titta på dina föräldrar. Det är nämligen biologiskt och finns i dina gener. Dessutom har det att göra med vilken hjärnhalva som är den dominanta.

För din biologiska klocka är dagen generellt lite på 24 timmar lång, men nattpersoner har helt enkelt en längre intern dag. Därför vakar du alltid senare och senare och sover längre och längre in på dagen. Om du är en nattperson ska du inte försöka bli en morgonmänniska, och vice versa, eftersom dina kroppsliga funktioner fungerar i bestämda cykler. Att gå mot dem kan leda till bland annat depression, övervikt, diabetes, nedsatt immunförsvar och hjärtproblem.

Istället för att låta oss luras att meningen med livet är att arbeta tills vi dör, så skulle vi då hitta vår egen mening med livet

Men många måste stiga upp tidigt för att jobba åtta timmars dagar. Enligt studierna är vi inte ens produktiva då vi jobbar! Endast tre av åtta timmar är du produktiv på riktigt (och ännu mindre ifall du arbetar mot din interna klocka). Så varför ändrar vi inte systemet så att det går hand i hand med vår produktivitet och våra biologiska klockor?

Tänk om vår arbetsdag började klockan elva och slutade klockan tre? Kanske tre till fem gånger i veckan? Vi skulle antagligen vara lyckligare, hälsosammare, få bättre sömn och vara mer fokuserade och produktiva. Vi skulle dessutom hinna göra de saker vi verkligen vill göra.

Istället för att låta oss luras att meningen med livet är att arbeta tills vi dör, så skulle vi då hitta vår egen mening med livet. Det skulle vara roligare att gå på jobb, eftersom vi skulle vara lika produktiva men ändå ha tid att vara med vänner och orka ha en hobby. Vi skulle kanske till och med till bussen istället för att springa i panik när vi försovit oss på grund av utmattning.

Vilken utopi vi kunde leva i! Men vi fortsätter arbeta enligt ett föråldrat, oproduktivt system som strider mot vår interna klocka. För att vi måste? Vi måste inte. Vi kan kollektivt välja att skippa normen.

Senaste nytt