De arbetar för att minska matsvinnet i Finland

WeFood är den första närbutiken i Finland som tar till vara varor som inte duger för andra butiker. Restaurangen Loop lagar mat av råvaror som annars hade slängts i skräpkorgen.

Det är Kyrkans Utlandshjälp som har startat WeFood. Butiken finns i köpcentret Redi i Fiskehamnen. Eveliina Pöllänen fungerar som butikschef.

– Alla butikens produkter är donationer från våra samarbetspartners. Vi samarbetar med olika grossister, importörer och matbutiker, säger Pöllänen.

Varorna som säljs i WeFood hade slängts bort om butiken inte tagit emot dem.

– Det kan till exempel vara fråga om varor vars datum håller på att gå ut eller varor i föråldrade förpackningar. Vårt mål är att minska matsvinnet med 50 000 kilo under vårt första verksamhetsår.

Butiken drivs till stor del av frivilligarbetare. För tillfället jobbar drygt hundra personer tre skift i månaden på WeFood. Vinsten går till Kyrkans Utlandshjälps utvecklingssamarbete.

Varför är det viktigt att ta till vara på matsvinn?

– En tredjedel av världens och Finlands mat hamnar i soporna. Vi borde jobba för att ta bättre vara på våra naturresurser, säger Pöllänen.

Matti Morander är en av många frivilligarbetare som jobbar vid WeFood. Han har jobbat där sen i november.

– Det här är en bra grej. Jag är pensionerad och har tid att jobba här för den goda sakens skull. Det gläder mig att jag kan vara till hjälp.

Smocka träffar Emilia Sundholm i WeFood. Hon har besökt butiken några gånger och tycker att konceptet är bra.

– Jag tycker det är jättefint att man använder mat som är i bra skick och fortfarande kan ätas. Roligt att se att folk kommer hit också.

Vad tycker du om utbudet i butiken?

– Det är bättre än för några månader sedan. När de öppnade fanns det inte mycket här alls. Här finns fortfarande inte så många olika varor, men det är mycket bättre än tidigare, säger Sundholm.

WeFood är den första närbutiken i Finland som säljer mat som annars uppgått i svinn. Bild: Jonatan Sparv

Restaurang Loop i Helsingfors grundades för drygt tre år sedan. Restaurangens idé går ut på att rädda matvaror som är på väg att slängas bort och göra utsökta rätter av dem. Verksamheten handlar också om att hjälpa unga, invandrare och långtidsarbetslösa in i arbetslivet.

– Vår egen budtjänst, food rescue, hämtar varor som blivit över från butiker vi ingått avtal med varje dag. Därefter tar våra kockar de råvaror de behöver för beställningar och menyer. Det som blir över skänker vi bort till välgörenhet, säger Johanna Kohvakka, styrelseordförande för Restaurang Loop.

En del råvaror kommer varje dag, medan andra är slumpmässiga. Detta gör att kockarna får improvisera en del i sitt arbete.

Restaurangen tillreder i huvudsak vegetarisk kost, men begränsar sig inte till någon viss typ av mat.

Förutom att laga god mat och sysselsätta folk vill Loop påverka klimatförändringen positivt med sin verksamhet.

– Att motverka klimatförändringen är vår generations viktigaste uppgift. Matproduktionen utgör en tredjedel av utsläppen orsakade av människor, säger Kohvakka.

Senaste nytt