Saimenvikaren skapar gräl inom regeringen

Ministrarna Krista Mikkonen (Grön) och Jari Leppä (C) grälar på Twitter om skyddsåtgärder för saimenvikaren.

De fem år gamla begränsningarna för fiske på Saimen-viken upphörde igår på onsdagen 14 april. Nya regler finns inte att träda i kraft, då jord- och skogsbruksministeriet som har hand om reglerna har försenat sig, rapporterar Yle. Det betyder att det för tillfället inte finns regler som skyddar saimenvikare från fiske. Miljöminister Krista Mikkonen (Grön) har tagit upp saken på Twitter och säger att en ny förordning med regler som är striktare än de föregående behövs omedelbart. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) svarar på Twitter med att säga att de Gröna saktar ner på processen eftersom de inte godkänner de nya förslagen på fiskeregler.

De Gröna kräver begränsningar tills juli

Miljöminister Mikkonen med hennes parti De gröna vill att begränsningen av nätfiske inte ska upphäva i juni, utan att det ska förlängas ända till juli. Finlands naturskyddsförbund stöder kravet. Enligt förbundet skulle det ge saimenvikar-stammen en chans att växa ytterligare.

Källa: Yle

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!