Berghäll eller Busholmen. Var tänker du bo?

    Prisskillnaden på hyresbostäder i Helsingfors kan vara enorm. I Berghäll kostar en etta på 25 kvadrat i genomsnitt runt 600 euro i månaden medan en lika stor lägenhet på Busholmen kostar mellan 800 och 1000 euro i månaden. En tvåa på cirka 45 kvadrat kostar i Berghäll mellan 800 och 900 euro i månaden medan en lika stor lägenhet på Busholmen kostar mellan 1300 och 1500 euro i månaden.

    (t.h) Busholmens nya kvarter är färdigt i mars. (Huset vid Åsgatan har stått där sedan tidigt 1900-tal Foto: Tony Pohjolainen&Iiris Mattsson

    Avståndet mellan de två stadsdelarna är obetydligt, ynka fem kilometer och ändå kan huspriserna skilja med över 400 euro i månaden. Varför?

    Sirener och skällsord

    Vi bestämde oss för att ta reda på varför, så vi besökte några lägenheter i de två stadsdelarna.
    När vi kommer till Berghäll runt lunchtid är stadsdelen i full gång, det är människor överallt, bilar tutar och tjuter, sirener hörs i fjärran och alkoholiserade äldre män ropar skällsord åt passerande fotgängare. Berghäll lever upp till sitt rykte än idag. Ändå är det många som säger att stadsdelen förändras. Vi kommer upp från Sörnäs metrostation vid den ökända Vasaskvären, mer känd som Piritori, och genast utanför metrostationen står en polisbil parkerad. Vi traskar långsamt längs med Vasagatan och viker av vid Åsgatan. Där väntar Hanna Kokko på oss, hon är mäklare för Vuokraturva och har lovat visa oss en typisk Berghällägenhet. Kokko tar upp oss till lägenheten som är en lite större etta på 42,6 kvadrat och kostar 890 euro i månaden.
    Huset är från 1908 och bostaden känns litet sunkig i hallen. Badrummet och köket är båda renoverade så man förstår att priset är lite högre för att vara Berghäll. Utsikten lämnar inte mycket till fantasin eftersom alla fönster vätter ut mot innergården och sopinsamlingen. Fastän lägenheten är gammal är den riktigt mysig och vi börjar förstå varför människor vill bo i Berghäll trots stadsdelens något tvivelaktiga rykte.

    Köket i Berghäll är nyligen renoverat. Foto: Iiris Mattsson
    Tegelväggarna gör lägenheten mer urban. Foto: Iiris Mattsson

     

     

     

     

     

     

    Kokko beskriver Berghäll som ett urbant centrum. Hon menar att de flesta som söker sig till Berghäll är studeranden och de som uppskattar ett centralt läge. De sociala kretsarna är nära.

    För studerande och arbetare är det viktigt med kollektivtrafik. Det finns i Berghäll

    Jämfört med andra stadsdelar är hyresmarknaden i Berghäll stabil året om och mest är det ettor som går åt.

    De flesta lägenheter i Berghäll är små, men de större kan bra passa för par också det här leder till att marknaden utvidgar sig ännu mer.

    Hanna Kokko har även jobbat som mäklare för hyreslägenheter på Busholmen. Enligt Kokko är personer som söker lägenheter på Busholmen sådana som redan har en stabil inkomst och som uppskattar det nya och moderna i husen.

    Berghäll representerar en vacker och historisk stil medan Busholmen står för det nya och moderna.

    På väg uppåt

    Patrick Frisk som äger mäklarfirman Sold by Patrick Frisk menar att Berghäll är ett hippt område som är påväg uppåt hela tiden.

    Priset har stigit med ca 28(%) procent på fem år, idag betalar man cirka 6000 euro per kvadratmeter.

    Frisk spår att Berghäll i något skede kommer att hinna i kapp med Busholmen.Den äldsta lägenheten på Busholmen är byggd 2015 så sekundärmarknaden har inte kommit igång.

    På ställen som Busholmen och till exempel Drumsö där det byggs mycket nya hus, har det en effekt på hyrespriserna på äldre bostäder också.

    Frisk menar också att den största orsaken till att skillnaden är så stor är att husen på Busholmen är så nya. Nya hus betyder att man inte behöver renovera genast medan ett hus i Berghäll från 1930-talet har renoveringskostnader titt som tätt.

    Frisk tror precis som Kokko att Berghälls rykte håller på att förbättras han jämför det med Södermalm i Stockholm. Som också är en gammal arbetarstadsdel.

    När Berghäll är lite hippt dras människor dit. Ingen tar väl en taxi till Busholmen om man inte känner någon som bor där.

    Takvåning i guldsmyckning.

    Busholmen är totalt annorlunda.Hela området är en enda stor arbetsplats och lyftkranar och tunga lastbilar är dagens melodi. Ännu har vi inte hört varken sirener eller alkoholister som ropar skällsord.  Vi börjar sakta inse varför Berghäll är betydligt billigare än Busholmen. På Medelhavsgatan väntar Nina Stenberg och Minna Pääkkönen på oss. De har lovat visa oss en halvfärdig lägenhet i Kvarteret Victoria. Det är en tvåa på 42 kvadrat som kommer att kosta 1090 euro i månaden. Men först måste vi gå via byggnadskontoret och hämta skyddsskor, skyddsväst och hjälm. Huset är inte färdigt men de flesta lägenheterna har gått åt. På taket finns det stora takvåningar varav några redan är reserverade.

    Tvåan känns mindre än lägenheten i Berghäll fast den här är så ny och modern. Balkongen är dessutom löjligt stor. Det finns ingen bastu inne i lägenheten men däremot finns det en bastu på taket med tillhörande takterrass. Lägenheten känns fräsch och modern, Pääkkönen berättar att de flesta lägenheter redan har gått åt, bara enstaka finns kvar.

    Köket är så modernt på Busholmen. Foto: Tony Pohjolainen
    Trots att den enda utsikten man har från balkongen är byggarbete är lägenheterna i huset klara i mars. Foto: Tony Pohjolainen

     

     

     

     

     

    Havsnära och innovativt

    De båda mäklarna är väldigt glada och positiva inför vad som händer på Busholmen och menar att till skillnad från Berghäll är Busholmen ett innovativt område nära havet.

    Till Berghäll söker sig mera unga och till Busholmen tror jag att personer med fast arbete och kanske en familj där den ena jobbar i Helsingfors och den andra i Esbo.

    I samma hus i Kvarteret Victoria finns det också lägenheter för studeranden. Pääkkönen säger att Busholmen är väldigt nyskapande och man kan inte annat än hålla med. Liknande har man inte sett någon annanstans i Helsingfors.

    Både Stenberg och Kokko har jobbat i Berghäll och menar att lägenhetens skick inte är ett så stort problem i Berghäll.

    I Berghäll förlåter man mycket mer. Till exempel om det finns ett hål i väggen gör det inte så mycket. Man hänger bara något över det Men här, eftersom det är ett nytt område, får man wow-effekten på ett helt annat sätt.

    Varken Stenberg eller Pääkkönen tror att Busholmen kommer bli ett likadant hippt ställe som Berghäll utan kanske mera lockande för businesspersoner och framförallt människor som tycker om det moderna.

    Man måste som mäklare lite måla upp Bushholmen. Om man kommer på visning till Berghäll vet man att där på det där hörnet är ett kafé och den där krogen har stått där i tio år. Men man måste lite fantisera om hur Busholmen kommer att se ut om tre till fyra år.

    Hur det blir i framtiden vet ju ingen, men det vet man i alla fall att båda stadsdelarna har en helt egen charm och att det är helt olika personer som dras till de olika stadsdelarna. Så välj själv var du vill bo.

    Text Tony Pohjolainen & Charlotte Lindberg