Fanfilm – vägen till ett yrke

    Har du alltid drömt om en bra MacGyver film? Vill du utforska relationerna mellan de mest obskyra sidokaraktärerna i Star Wars? Det är bara att samla ett gäng likasinnade och skapa en fanfilm.

    Boba Fett och diverse skumma figurer intar sina positioner före kameran kör i gång. FOTO: Marko Saari

    De görs överallt i världen. Budgeten varierar men passionen som driver dem som offrar sin tid för att skapa egna versioner av sina favoritfilmer och serier är universell. Eftersom fansen inte äger de immateriella rättigheter de använder sig av kan de inte förtjäna pengar på sina fanfilmer.

    Vad är det då som driver människor att jobba utan påtaglig kompensation? Givetvis ska man vara ett stor fan av den film, TV-serie eller serietidning man gör fanfilm av, men man måste också ha tillräckliga tekniska färdigheter. Eric Raunio från företaget Ruined Films berättar om sin erfarenhet när han skapade fanfilmen Boba Fett: The Twelve Parsec stare.

    – Projektets hela budget kom direkt ur fickan av kärngruppen som skapade filmen. Det var fråga om några tusen euro. Alla skådespelare och arbetare donerade sin tid för att de älskar att skapa. Många av statisterna tog med sig egna kostymer och vi har bra kunnande när det gäller att pyssla ihop rekvisita så vi kom undan ganska billigt, säger Raunio.

    En välproducerad fanfilm kan vara en väg in i filmindustrin. 2005 gjorde Timo Vuorensola succé med Star Wreck: In the Prikinning, en fanfilm som producerades av Vuorensola och ett gäng vänner i en tvårumsbostad. Budgeten samlades in från hundratal fans med hjälp av crowdsourcing. Filmen laddades ner fyra miljoner gånger vilket gör den en av de populäraste finska filmerna någonsin. Filmens framgång ledde till att Vuorensola kunde finansiera sitt nästa project, filmen Iron Sky (2012). Du kan läsa mer om Iron Sky i onsdagens Smocka-magasin.

    Också Raunios film fungerar som både fanfilm och som en demonstration av hans och hans teams kunnande.

    – Vi ville framställa ett tekniskt prov på våra kunskaper och vi hade planerat att göra något i stilen av en klassisk western. Men Star Wars ligger nära våra hjärtan så vi bestämde oss att kombinera båda två. Jag minns att de första filmprojekten jag planerade redan i lågstadiet var just relaterade till Star Wars, berättar Raunio.

    – Tanken är definitivt att fortsätta inom filmindustrin, säger Raunio. Jag har jobbat med visuella effekter sedan 2008 och har småningom samlat erfarenhet som regissör. Vi har flera projekt på gång just nu.

    Raunios film är inte ensam. Star Wars, Star Trek och seriefigurer från Marvel och DC är populära motiv för fanfilmer. Också många datorspel representeras. Här är några intressanta och populära exempel på fanfilmer.

     

    Mortal Kombat: Rebirth (2010)

    Kevin Tancharoen’s fanfilm Mortal Kombat: Rebirth gjordes som en sorts reklam för vad hans vision skulle vara för en mer realistisk filmatisering av den populära datorspelsserien Mortal Kombat. Filmbolaget gick inte med på idén, men Tancharoen fick grönt ljust att skapa en TV-serie för webben. Mortal Kombat: Legacy fick premiär på Youtube ett år senare. Varning för grafiskt våld.

     

    Power Rangers (2015)

    Vissa fanfilmer råkar ut för problem. När Joseph Kahn gjorde en hårdkokt och våldsam version av Power Rangers blev upphovsrättshavarna nervösa och krävde att filmen skulle tas bort från Youtube. Det spekulerades att de inte ville att fanfilmen skulle överskugga den kommande officiella Power Rangers filmen. En inofficiell version av fanfilmen finns fortfarande på Youtube och har samlat över 20 miljoner åskådningar. Varning för grafiskt våld.

     

    Boba Fett – The Twelve Parsec stare (2015)

    Den inhemska fanfilmen, regisserad av Eric Raunio, fokuserar på den populära Star Wars sidokaraktären Boba Fett. I den här visionen av Star Wars bjuds man på westernkänsla i stil med gammaldags Sergio Leone. Filmen producerades av företaget Ruined Films i Helsingfors.

     

    Fan Friction (2015)

    Fan Friction är producerad av Rocket Jump, företaget som tog form då ett gäng uttråkade filmstuderande bestämde sig för att starta en Youtube-kanal som skulle innehålla välproducerat och roligt innehåll som drog nytta av deras utbildning. Fan Friction berättar vad som händer när två tonårsflickor blir lite för ivriga med deras fanfiktionsskrivande. Följden blir att ett möte mellan Sherlock Holmes och Dracula urartar snabbt. Varning för stenhårt hångel.

     

    Super Mario: Underworld (2016)

    Har du någonsin funderat på vad som egentligen händer åt Mario när han missar ett av sina skutt och ”dör”. Andrew McMurrys Super Mario: Underworld ger ett svar. Filmen skapades till Youtube-kanalen Nukazooka där man kan hitta ett stort antal fanfilmer, ofta parodier på populära datorspel.