Kan en app fungera som preventivmedel?

    En applikation som preventivmedel? Låter skumt för vissa personer, genialt för andra. Kan man verkligen lita på en mobilapp när det kommer till så seriösa saker som graviditet och prevention? Är ett nytt certifikat av EU ett intyg på att detta är ett vattentätt preventivmedel?

    Bild: Pixabay av användaren kaboompics

     

    Bild: Wikimedia Commons

    Natural Cycles var den första preventionsapplikationen att få ett EU certifikat. Hjärnan bakom appen är svenska Elina Berglund. Appen fungerar som ett preventivmedel och räknar ut under vilka dagar i månaden användaren kan bli gravid.

    Hur fungerar en sådan app? Användaren mäter användarens temperatur på morgonen och matar sedan in informationen i appen. Efter att applikationen samlat information räknar en algoritm hur användarens månadscykel ser ut utgående från hormoner och temperatur. Användaren kan ha oskyddad sex på en så kallad ”grön dag” men inte på en så kallad ”röd dag”. Appen kan behöva upp till flera månader för att få klarhet om användarens cykel. Katriina Bildjuschkin är specialist inom sexuell utbildning på Institutet för hälsa och välfärd.

    – Valet att använda appen som preventiv beror på personens inställning till graviditet. Om det för användaren inte är ett problem att bli gravid kan man förstås använda sig av appen. Men om man aboslut inte vill bli gravid rekommenderar jag inte appen, säger Bildjuschkin.

    Valet att använda appen som preventiv beror på personens inställning till graviditet

    – Katriina Bildjuschkin

    Får kallas preventivmedel

    På Natural Cycles webbplats presenteras appen som ett ekologiskt preventivmedel. Men är appen verkligen graviditetshindrande och är det värt att vara ekologisk när det kommer till ämnen som graviditet? Katriina Bildjuschkin nämner att det nog redan finns andra medel som är hormonfria och mer säkra men att en människa också naturligt har hormoner. Kondomen är ett både mer säkert och ekologiskt val om man sorterar den rätt, säger hon.

    Bild: Wikimedia Commons

    På sajten nämns det att appen är helt utan biverkningar. Kan man jämföra en app med p-piller och kondom, som företaget gör på sin hemsida? Enligt Svenska Dagbladet stoppade Sveriges läkemedelsverk marknadsföringen som benämnde appen som preventivmedel. I stället rekommenderade de att appen skulle benämnas som en ”fertilitetsmonitor” för att uppskatta när användaren kan bli gravid. Nu har Natural Cycles ändå vunnit kampen om att få kalla appen för preventivmedel. Katriina Bildjuschkin anser att klassificeringen inte är helt korrekt utan ser det mer som ett redskap för att mäta användarens fertilitet. På Natural Cycles webbplats jämförs appen också med andra preventivmedels biverkningar och effektivitet och man lyfter fram att appen är det enda preventivmedlet som både är effektivt och fritt från biverkningar. Bildjuschkin säger att appen inte är jämförbar med exempelvis spiral och p-piller.

    Är det hållbart att påstå att detta är ett preventivmedel utan biverkningar då det ändå är frågan om en app? Finns det andra appar som ger biverkningar? Trots det fick företaget rätt att kalla appen för preventivmedel.

    Bild: Pixabay av användaren Hans

    På webbsidan står det alla personers cykel är unik men att alla har endast 6 dagar då de kan bli gravida på en månad. Bildjuschkin är skeptisk. Eftersom allas kroppar och cyklar är olika är det problematiskt att ge ett så specifikt antal dagar. Det varierar från person till person, säger hon.

    – Man ska använda kondom för att vara på den säkra sidan, säger Bildjuschkin.