Skriv ut framtiden på Ode

Helsingfors bibliotek Ode bjuder på olika upplevelser. En av favoriterna har blivit 3D-skrivarna som kan skriva ut fysiska föremål enligt önskan.

Centrumbiblioteket Ode i Helsinfors bjuder på många möjligheter för folket. Bland annat symaskiner, datorer, musik, spel, massvis med böcker, olika lokaler, mat och mycket mer. En av de mer omtalade sakerna som Ode erbjuder är deras 3D-skrivare. Skrivarna får både unga och vuxna att gapa och knäppa bilder med telefonen då de går förbi. De beskrivs som intressanta och användbara, dessutom är det gratis att använda sig av Odes 3D-skrivare.

Azam Balavard säger att 3D-skrivare är speciellt populära bland ungdomar och tonåringar. Ungdomarna skriver för det mesta ut favoritkaraktärer som till exempel Pikachu. En ung familj har printat ut en del till en dörr i 3D-skrivaren. Man kan alltså dra stor nytta av maskinen till saker man verkligen behöver. Andra objekt som har skrivits ut är bland annat husmodeller, visselpipor och miniatyrdinosaurier.

En miniatyruggla som har tillverkats i 3D-skrivaren i Ode. Bild: Laura Törnroos

Med en 3D-skrivare kan du skapa nästan vilken produkt som helst. Skrivaren tillverkar föremålen av digitala modeller. Man kan endera designa sin egen eller ta en färdig modell. Det finns ett enormt utbud av starka och hållbara material. I en 3D-skrivare kan man använda sig av olika material såsom plast, metall, glas och till och med ätbara material som socker eller choklad. I Ode använder de sig av bionedbrytbart PLA-plast i olika färger.

Hur länge det räcker att producera föremålet beror på storleken. Det krävs inga förkunskaper för att använda dessa maskiner och om man är osäker hur de fungerar finns det en guide bredvid skrivaren som förklarar tydligt stegen för att använda skrivaren.  

Idag används en 3D printer ofta för att framställa prototyper när man tar fram produkter, men det blir mer vanligt att använda skrivare även vid direkt produktion med fördel för komplexa produkter och vid lägre serier.

Hur går processen till?

En 3D-skrivare fungerar genom att den skapar tunna lager i ett material, i detta fall av PLA-plast, som läggs på varandra och på det sättet bygger upp en tredimensionell form. Den digitala modellen bestämmer måtten i längd, bredd och höjd. Man kan se strukturen som lagren skapar med blotta ögat. Dessa lager skapas på en skiva inne i maskinen som är höj- och sänkbar. Skivan sänks sedan efter hand för att ge plats åt de nya lagren och resultatet blir en modell i höjdled. Hur stor produkt man kan skriva ut beror på maskinens storlek och dess räckvidd. I Ode kan man boka skrivarna för fyra timmar åt gången, möjligheten till stora och komplicerade föremål blir därför rätt avlägsen.

3D-skrivare – början på en ny industriell revolution?

3D-skrivare för hemmabruk är ännu inte en allmän sak men de blir populärare hela tiden och det är bara en fråga om tid innan de blir en del av vardagen. Många sakkunniga menar att det är en början på en industriell revolution. Tillverkningen kommer bli billigare och mer tillgänglig i framtiden, vilket leder till att det inte behövs massproduktionen för att få ekonomisk stabilitet. Nischprodukter kan alltså produceras i mindre skala. Produkter och reservdelar kommer inte behöva skickas till konsumenten fysiskt, utan kan istället existera som digitala filer på webben som sedan laddas ned av konsumenten och användas när de behövs och i en lagom mängd. 3D-skrivarna kan inte heller bara skriva ut produkter, de kan även skriva ut maskiner som bygger produkter.

Det finns dessutom ett projekt Reprap, replicating rapid prototyper, som har som mål att skapa en 3D-skrivare som skulle kunna skriva ut alla delar för att skapa en fullständig kopia av sig själv. På det sättet skulle spridningen av skrivaren till användarna bli så billig och effektiv som möjligt för att det skall kunna nå stor publik. Ännu är målet inte nått, eftersom metalldelar och kretskort fortfarande kräver beställning.

Biblioteket Ode som öppnades i december 2018 är beläget på Medborgartorget i hjärtat av Helsingfors. Biblioteket är modernt och en levande och funktionell mötesplats till för alla stadsbor.

Här kan du se en video på när Smocka testar Odes 3D-skrivare.

Källa: Ode, 3DCenter

Senaste nytt