Allt fler företag stänger sina dörrar för att minska spridningen av coronaviruset. Gatorna töms på konsumenter och det är tydligt att vardagen har förändrats för alla. I skönhetsbranschen är det bara en tolkningsfråga hur länge salongerna kan hålla öppet. Jenni Kiiski har jobbat som tatuerare i över tio år och driver sin egna tatueringsstudio Kivun Kauneus i Berghäll. Under hennes långa karriär har hon aldrig varit med om en liknande situation.
– Situationen är ny för oss alla och vi strävar efter att anpassa oss till situationen både som företagare och kund. Jag förstår att en del stänger sin business men så här som småföretagare är det mycket svårt att stänga för till exempel tre månader, säger Kiiski.
Kivun Kauneus har bara öppet för kunder som bokat tid och de har minimerat antalet kunder som samtidigt får vara i studion. Det är också strängt förbjudet att komma på plats om man har några som helst symptom på snuva eller annan sjukdom.
– Jag påstår att vi är en mycket mer hygienisk omgivning än till exempel butiker och apotek. Jag anser inte att risken för att insjukna i coronaviruset ökar av att ta en tatuering, säger Kiiski.
Kiiski har inga planer på att stänga ner sin studio men önskar att regeringen kunde ge klarare direktiv. Kiiski är orolig för alla mindre företag som går under på grund av epidemin och hoppas att hon får hålla sin tatueringsstudio öppen så länge som möjligt.
Diana Lindqvist är frisör sedan 25 år tillbaka och äger Salon Suzannah i Ekenäs. Nu jobbar hon bara några dagar i veckan och tar varken emot kunder som varit utomlands eller som är över 70 år gamla.
– Det kunde ju komma stopp på alla arbeten som kräver närkontakt. Regeringen kunde då lova småföretag ekonomisk hjälp så att inte en konkurs stjälper firmorna. Då skulle det vara lättare att slappna av och faktiskt hållas hemma och vänta ut viruset, säger Lindqvist.
Hon påpekar att kunderna respekterar begränsningarna för att minska riskerna för spridning men att många nog kommit in för att fixa sitt hår eftersom att salongerna ännu har öppet.
Både Lindqvist och Kiiski vill hålla dörrarna öppna för kunder så länge som det bara är möjligt. Båda anser att det vore önskvärt att regeringen gav direkta beslut gällande deras bransch så det vore lättare att söka stöd vid behov.
– När man älskar sitt jobb som man skött likt en baby i många år, vill man hålla det i liv så länge man själv orkar, säger Lindqvist.