I Vasa säljs rusmedel allt oftare utan ålderskontroll

Det är relativt enkelt att köpa tobak och alkohol utan identitetsbevis.

Det är lättare att köpa tobak än alkohol utan åldersbevis. Bild: fotografierende via Unsplash
Det är lättare att köpa tobak än alkohol utan åldersbevis. Bild: fotografierende via Unsplash

52 procent av köpen på tobak och 35 procent av köpen på alkohol lyckades utan ålderskontroll enligt en undersökning i Vasa under 2019. Provköpen gjordes av social- och hälsovårdsstuderande i 20-årsåldern. Köpen gick ut på att undersöka huruvida kunder som såg ut att vara under 30 år visade sitt identitetsbevis och hur lätt de kunde köpa rusmedel utan bevis. Undersökningen var ett samarbete mellan Vasa yrkeshögskola VAMK och Vasa stads enhet för hälsofrämjande.

 

Jämfört med resultaten år 2017 har dock kontrollerna blivit strängare. I Vasa är det enklare att köpa rusmedel i mindre kiosker och bensinstationer än i större butiker. Enligt provköpen var det enklare att lyckas med köpen om man verkade ha bråttom eller lekte med telefonen. 

 

Olika undantagssituationer och en skuldkänsla påverkade försäljaren att sälja rusmedel utan ålderskontroll. Enligt Merja Huttunen-Metsi, verksamhetskoordinator för Rusmedelsförebyggande arbete, gick ett köp igenom där kunden berättade om en julfest som skulle hållas. I det här fallet hade försäljaren fått klartecken av sin kollega att framskrida med köpet. 

 

Butikerna i fråga har fått resultaten av undersökningen för att utveckla sitt ansvar.

 

Källa: STT