Cancel-kultur, bra eller totalt onödigt?

Är cancel-kulturen en modern version av häxjakter eller enbart konsekvenser för ens handlingar? Och har vi ens en cancel-kultur i Finland?

Cancel-kulturen handlar om en typ av bojkott där man hänger ut en person som gjort eller sagt något opassande för att den här personen till exempel ska förlora möjligheten att fortsätta med sitt yrke. Cancel-kulturen har mötts med blandade åsikter, från att kallas ogenomtänkta anfall mot människor som har andra åsikter än en själv, till att kallas exakt vad som behövs för att folk ska ta ansvar för vad de gjort. Men är cancel-kulturen en modern version av häxjakter eller enbart konsekvenser för ens handlingar? Och har vi ens en cancel-kultur i Finland? Vi frågade sociologen Jan Wickman, podcastaren Bella Paasikmäki och skådespelerskan Saga Sarkola vad deras åsikter är om saken. 

– I grunden så är det ju en aggressiv handling, så visst är det ju på ett sätt problematiskt. Och sedan när det är någonting som är öppet för vem som helst, i demokratisk sociala medier anda, så gör det ju det på det sättet problematiskt att motiveringarna för de inblandade kan vara väldigt brokiga, säger Wickman. 

Det är oftast offentliga personer som utsätts för deplattformering. Bella Paasikmäki säger att det är bra att publiken får en transparent bild av hur den människan är, eftersom man vill veta vem man stöder och kanske inte stöda någon som går emot ens egna moraler och etik.

– Jag tycker att det är helt rätt att folk blir ställda mot väggen om de verkligen har gjort något fel. Det som man sedan kan fundera på är att är det rättvist att det ofta blir så att de inte får utrymme att förklara sig, säger Paasikmäki.

 

Producent och reporter: Kristian Nordgren

Foto: Alva Sarkola

Klipp & Ljudpost: Ville Holmström

Ljud: Rasmus Dahla