”Passa på att laga egna munkar” – Vappen firas igen på distans

Valborgsmässoafton firas igen i år under den rådande pandemin. Enligt de aktuella restriktionerna får man träffas i grupper på sex personer, och polisen önskar att festare håller sig till begränsningarna. För att säkerställa en trygg festlighet för studerande har studentkårerna i de större studiestäderna planerat distansevenemang, också traditioner sker på distans.

Coronapandemin påverkar även i år firandet av valborgsmässoafton och första maj i hela Finland. Det rekommenderas att festare håller sig i grupper på sex personer enligt begränsningar. I Helsingfors meddelade polisen att de som vanligt kommer övervaka ordningen och säkerheten på valborgsmässoafton, och de ber folk att inte samla sig i Helsingfors centrum. Även i år har evenemang i stadens centrum ställts in för att minska på folksamlingar.

Havis Amanda har redan fått sin mössa

Jennifer Holmberg är med i SHS-teamet som ordnade mösspåläggningen i år. Bild: Privat

Trots att firandet inte kan ske som vanligt kommer flera traditioner att fortsätta. Enligt tradition kläs Havis Amanda-statyn i Helsingfors i en studentmössa varje år på valborgsmässoafton av en studentkår från huvudstadsregionen. Turen för mösspåläggningen roterar varje år och i år är det Svenska Handelshögskolans Studentkår SHS som har äran. På grund av pandemin bandades mösspåläggningen av Havis Amanda in i förväg och sänds klockan sex på valborgsmässoafton. Jennifer Holmberg, som är med i SHS-teamet som satte ihop evenemanget, ser fram emot sändningen.

– Det är roligt att det sänds helt från början till slut så att så många som möjligt kan delta och se på det. Nu är det ju också lättare att följa med från hela Finland, säger Holmberg.

Havis Amanda-statyn i Helsingfors fick sin studentmössa redan före valborgsmässoafton. Bild: Matilda Eriksson / SHS

Havis Amanda kommer även i år att ha stängsel runt sig, för att folk inte ska samla sig vid Salutorget. Polisen påminner också föräldrar att hålla koll på ungdomarna, och påminna dem om att inte samlas i större grupper på offentliga platser. Trots att vädret inte ser allt för lovande ut inför valborgsmässoafton hoppas folk att man kan ta sig utomhus för att festa. Ingen desto mer information har kommit angående hur man får festa i parker, men Holmberg hoppas på ett tryggt vappenfirande.

– Vi hoppas och tror att man kommer att kunna vara ute i små grupper och förstås hålla avstånd och munskydd. Överlag i Helsingfors tror jag att det kommer gå lugnt till och säkert vara ganska lika som förra året, säger Holmberg.

Tillsammans, men på distans

I Åbo och Vasa ordnas det vanliga valborgsprogrammet, fastän på distans. Valborgsfirande är tillåtet i Åbo, men inte i stora folksamlingar och det rekommenderas att hålla sig hemma. Kampanjen #negativavappen i Åbo lanserades för att påminna alla om att festa coronasäkert, och sloganen hänvisar till negativa coronatest. 

Julia Liewendahl är styrelsemedlem i ÅAS. Bild: Oliver Back

Åbo Akademis Studentkår ÅAS ordnar tillsammans med specialföreningar alla sina valborgsevenemang på distans i både Åbo och Vasa. I Åbo ordnas den traditionella vappmiddagen tillsammans med nationerna och i Vasa ordnas den så kallade Wasavappen-middagen. Enligt Julia Liewendahl, som är styrelsemedlem i ÅAS, ordnas utöver middagarna gemensamt program för båda campus.

– Studentkåren har samlat alla olika evenemang som specialföreningar ordnar på samma ställe. I och med att de sker på distans gör det att man kan delta på evenemangen oavsett ort, så trots att man studerar i Vasa kan man delta i Åbo och vice versa, säger Liewendahl.

Rekommenderas att fira hemma

Alla studentkårer i Finland samarbetar sinsemellan inför valborg. Kampanjen #hissahalaren har utformats av alla studentkårer och uppmuntrar alla studerande att hissa upp sina studentoveraller på ett synligt ställe i fönstret eller på balkongen. Overallen associeras ofta till valborg och festande, men i år symboliserar overallen i fönstret också ansvarsfullhet då flera studerande väljer att fira hemma. Utöver kampanjen har alla studentkårer i Finland lagt ihop en vappenvideo, där en studentmössa reser genom studiestäderna.

ÅAS-styrelsemedlemmar Niklas Grönholm och Julia Liewendahl bär halare vappen till ära. Bild: Privat

Utöver att följa de rådande restriktionerna kan man också själv begränsa sitt eget firande. Både SHS och ÅAS ordnar distansevenemang under hela vappveckan, och många väljer att stanna hemma eller fira i mindre grupper. 

– Försök välja ett gäng som du ses med så att du inte hoppar mellan gäng, tipsar Holmberg.

– Passa på att laga egna munkar eller annat som hör till vappen och som man kanske inte annars skulle göra, tipsar Liewendahl.

Senaste nytt