Världsmästare i skymundan

    Finska mästare, europeiska mästare och blivande världsmästare konstaterar toppidrottare Miranda Roms från finska topplaget Helsinki Athletics Cheerleaders Elite. Finland ligger på världstopp i cheerleading just nu. Senaste VM tog Finland hem silver, ändå får de bara ett fåtal artiklar i medierna.

    Foto: Irina Ruusuvuori

    Finland ligger på världstoppen i cheerleading. Landslaget har vunnit flera EM-guld och i det senaste världsmästerskapet i Orlando placerade sig det finska landslaget på andra plats under USA, landet varifrån sporten har fått sitt ursprung. I Finland är cheerleading ännu en rätt ny sport. HAC grundades i november 2002 och är rätt ung förening. På en blå matta i en gymnastikhall i Böle finns en massa glada cheerleaders som går på händer och bygger människopyramider. Vissa kryper runt med en stående kvinna på ryggen. Då träningen sätter igång hålls alla glada men allvaret och motivationen blir genast närvarande i salen.

    Foto: Irina Ruusuvuori

    Miranda Roms, 25, har hållit på med cheerleading i tio år. När hon börjat med sporten har det varit frågan om en liten gren, men sen dess har tillväxten varit större. Hon började med cheerleading i Borgå men sökte sig till HAC i Helsingfors för att nå en högre nivå. I Helsingfors finns det tre föreningar varav HAC toppar finska lagen med många FM-guld i bagaget. Både cheerleadern Tuuve Häkkinen 17, från laget HAC Elite och hennes tränare fann sporten via nätet, och blev intresserade då de såg videor av sporten.

    Miranda Roms säger att cheerleading är till för alla. Foto: Irina Ruusuvuori

    – Cheerleading är en sport för alla, oavsett storlek, längd, styrka och kön. Alla behövs, säger Roms.

    Cheerleading skiljer sig från gymnastik och cheerdance med sin betoning av andra element. I cheerleading är akrobatiken i luften och på marken viktiga, och specifikt ropet skiljer sig från andra grenar. Ropet är ett lika stort element i cheerleading som akrobatiken och pyramiderna. Aktiveringen av publiken är också viktig. Dessutom är det en sport i stor grupp, HAC Elite består av trettio cheerleaders.

    Finland är just nu på världstoppen med silver från det senaste världsmästerskapet

    – Tränaren för toppgruppen HAC Elite Heidi Cantell.

     

    Cheerleading i skymundan

    Trots lagets stora internationella framgång får sporten knappt något utrymme i finsk media. Finländarna vet inte mycket om sporten och blir inte upplysta om den finska världsplaceringen.

    – Det känns tråkigt eftersom vi vann VM silver med landslaget. Vi ligger ändå på toppen så det är synd att de inte blir mera publicitet. Sporten har självklart börjat få mera utrymme, men med tanke på hur mycket av våra liv vi ger sporten, vore det jättefint att få mera publicitet. Så människor skulle förstå att det inte är vi som hoppar omkring på ishockeymatcher, utan att det är allvar, säger Roms.

    Cheerleadern Alexandra Berner, 19, tar också upp stereotypierna sporten blir utsatt för. Folks är förundrade över att det egentligen är en riktig sport. Då hon för åtta år sen började med sporten mötte hon fördomar om att cheerleaders står på hockeymatcher och viftar med sina ”pompoms”.

    Tuuve Häkkinen menar att det känns speciellt orättvist då det inte egentligen är så många grenar Finland har chansen att vinna VM guld i. Hon tycker det är jättefint att ett litet land som Finland är så bra på en sådan gren.

    Från vänster: Alexandra Berner och Tuuve Häkkinen är båda med i landslaget. Foto: Irina Ruusuvuori

    Det är ändå inte fast mediesynlighet för Cantell, utan strävan och motivationen ligger i lagets äkta vilja att vara de bästa de kan. Förstås skulle mer synlighet vara ett plus, tillägger hon.

    Även om den finska fotbollsframgången inte är något att hänga i granen är de finska fotbollsspelarna betydligt mer omtalade än Europamästarna. Också om relaterade akrobatiska grenar som konståkning skrivs mycket artiklar. Vad kan det bero på?

    Häkkinen tror att det beror på att cheerleading är en ganska ny sport framför allt i Finland, i Amerika är det däremot mycket större.

    – Jag tror att det beror på att det är en kvinnlig sport, att det inverkar på folks intresse för sporten. Människor vet inte tillräckligt om cheerleading, säger Roms.

    Det här kan komma att ändra i framtiden.

    Heidi Cantell har varit cheerleader i 15 år Foto: Irina Ruusuvuori

    – Cheerleading är på god väg att bli en olympisk gren, säger Cantell. Den internationella Olympiska kommittén har redan godkänt förslaget. En dag kanske Finland kan tävla om olympiskt guld i cheerleading.

    Video: Niklas von Lüders, Irina Ruusuvuori, Fredrik Öblom, Saxby Young