Ökad risk för hudcancer är den främsta orsaken till varför man bör skydda sig mot solen.
– Hudcancer har blivit allt vanligare under de senaste årtiondena, och under de senaste åren har det ökat också bland unga människor. Solbränna i samverkan med den kumulativa UV-strålningen som kroppen utsätts för under hela livet ökar risken för hudcancer, säger Meri-Sisko Vuoristo, överläkare på Birkalands cancerförbund.
Hudtypen har en inverkan på hudcancerrisken. Ljushyade personer, som bränner sig lätt och sällan blir bruna är speciellt känsliga för hudcancer.
”Eftersom kroppen kommer ihåg den UV-strålning den utsätts för, är det bra att redan som barn lära sig att skydda sig rätt mot solen.”
De flesta känner till att solbränna ökar risken för melanom, men solen kan också ge upphov till andra typer av hudcancer.
– Den vanligaste formen av hudcancer är basalcellscancer. Uppemot 15 000 personer insjuknar årligen i det, säger Vuoristo.
För mycket solstrålning under en lång period kan leda till aktinisk keratos, också kallad solkeratos, som innebär att hornlagret på överhuden blir tjockare. Det i sin tur ökar risken för skivepitelcancer.
Det är viktigt att skydda sig redan i ung ålder för att undvika en höjd hudcancerrisk.
– Eftersom kroppen kommer ihåg den UV-strålning den utsätts för, är det bra att redan som barn lära sig att skydda sig rätt mot solen. Det lönar sig att följa med väderleken för att hålla koll på när UV-indexet är högt, säger Vuoristo.
Hon fortsätter med att förtydliga att UV-indexet tre redan innebär en så stark strålning att det lönar sig att skydda sig. I Finland kan indexet stiga upp till sex på en varm sommardag. UV-indexskalan går från noll upp till elva och högre.
Solen ger inte bara upphov till olika hudsjukdomar, utan sätter också synliga spår i huden.
– Solen föråldrar huden kosmetiskt och kan förorsaka rynkor, säger Vuoristo.
Förutom huden skadar UV-strålarna också ögonen om man inte skyddar dem. Solen kan till exempel leda till gråstarr, en sjukdom som gör linsen grumlig. För mycket sol kan också skada hornhinnan och gula fläcken på näthinnan, vilken gör att vi kan läsa. Om man inte skyddar sitt huvud kan man få solsting.
Vuoristo tipsar om hur man bäst skyddar sig mot den skadliga UV-strålningen.
- Klä dig i tunna plagg som skyddar kroppen
- Använd hatt
- Unvik direkt sol kl.10-16
- Sök dig till skuggan
- Använd solglasögon
- Använd tillräckligt hög solskyddsfaktor