Prime-dryckerna inför rätta i USA – skadliga ämnen och för mycket koffein

Den bland unga populära drycken Prime har dragits inför rätta i USA. Den ena stämningen gäller sportdrycken Prime Hydration, som ska innehålla skadliga PFAS-ämnen. Den andra stämningen gäller Primes energidrycker och den stora mängden koffein som de innehåller.

Enligt tidningen USA Today stäms Prime för att en studie visar att det i sportdrycken Hydration finns PFAS-ämnen, vilka också kallas evighetskemikalier, eftersom de aldrig helt bryts ner i naturen. Kemikalierna förorsakar därför ett globalt miljöproblem, samtidigt som de kan vara skadliga för människan då de samlas i kroppen, och bland annat kan förorsaka cancer. Många PFAS-ämnen är fett-, smuts- och vattenavvisande, och används därför vanligtvis i kläder, målarfärger och kosmetika.

Den andra stämningen gäller Primes energidrycker och mängden koffein som de innehåller. Den menar att energidryckerna i USA innehåller mer koffein än företaget anger på förpackningarna. En burk på 350 milliliter kan innehålla en mängd koffein som motsvarar tre kaffekoppar.

Ett problemet, enligt stämningarna, är också att Prime marknadsför sina drycker kraftigt på sociala medier och särskilt åt barn och unga. PFAS-ämnen är särskilt skadliga för växande personer, och forskning visar att det inte finns någon trygg gräns för koffeinintag hos barn.

Företaget bakom Prime-dryckerna tillbakavisar att deras drycker skulle innehålla skadliga ämnen, och rekommenderar sina drycker endast för över 18-åringar.

Senaste nytt