Toalettpappret genom historien: från statussymbol till överkonsumtion

I mars började Coronaviruset sprida sig på allvar runt om i Europa, efter det har människor runt om i världen hamstrat toalettpapper.

Att människor skulle börja panikköpa toalettpapper i kopiösa mängder var det nog ingen som trodde. Fenomenet har gett upphov till både satir och politiska sanktioner. Tyska Tim Kortuem började producera tårtor som föreställer toarullar för att ironisera hamstrandet av toalettpapper. Den stora åtgången av toalettpapper i Tyskland har slagit så hårt att  regeringen nu uppmanar sina invånare att enbart använda tre pappersbitar per toabesök. 

Men toalettpappret var inte ursprungligen avsett som en krishantering för privilegierade invånare i väst. Faktum är att toalettpappret är ett relativt nytt påfund. Det sägs att de antika grekerna använde stenar och lera för att torka sig medan romarna använde en svamp på en pinne, som mellan toabesöken sattes i en behållare med saltvatten. 

De tidigaste spåren av toalettpapper återfanns i Kina på 600-talet. Ett mjukt och doftande papper som var avsett för Kinas kejsarfamilj. Det dröjde fram till 1300-talet som papperet började massproduceras årligen i landet. Toalettpapper var en klassfråga och användes bara av de bättre bemedlade. 

Toalettpappret hade ännu inte kommit till Europa, istället användes olika material beroende på social status i samhället. De rika använde ofta hampa, spets eller ull medan de fattiga gjorde sina behov i floder eller använde trasor, trä, mossa eller till och med snäckskal. När tidningspappret kom användes det som toapapper. Men när toaletterna kom till England i mitten på 1800-talet behövdes ett nytt material som inte täppte igen rören. 

Det som mest liknar toalettpappret vi har idag uppfanns av Joseph Gayeetty i USA år 1857. Pappret såldes med hans egna initialer i små paket med platta ark som var fuktade och blötlagda med aloe. Det rådde en uppfattning om att detta läkande papper skulle hjälpa mot hemorrojder. Toalettpappret sattes på rulle första gången av The Albany Perforating Wrapping Paper Company år 1877 och innehöll bland annat träsplitter.

Finlands första toapapper kom år 1907 då Mänttäs pappersbruk började producera papper, som idag hör till en av Nordens största leverantörer. Dagens toapapper består av rena fibrer, återvunna fibrer eller en blandning av de båda. Det finns ett helt annat fokus idag på att pappret ska komma från hållbart skövlade skogar. 

Det här visste du inte om toapapper

  • Globalt spolas 27,000 träd ned i toaletten varje dag
  • USA konsumerar mest toalettpapper i världen: 25,5 kg/person och år
  • En finländare använder i snitt 60 rullar per år – en rulle räcker för omkring 6 dagar
  • Finland använder drygt 300 miljoner rullar per år
  • Lambi, det populäraste toapappret i Norden, introducerades i Sverige 1965. 
  • Smaken är som baken: finska konsumenter föredrar hög kvalité, mjukt och vitt papper medan ryska och polska konsumenter föredrar färgglatt, mönstrat och doftande papper. 

Källa: Metsä Tissue

 

 

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!