Kryssningsfartygen M/S Galaxy och M/S Silja Europa fungerar som flyktingförläggningar i Nederländerna

De ökända kryssningsfartygen har hyrts ut som flyktinganläggningar sedan hösten 2022. Största delen av asylsökande ombord på fartygen kommer från det krigsdrabbade Syrien.

Galaxy har varit uthyrd sedan oktober 2022 som flyktingförläggning i Amsterdam. Tidigare har den trafikerat rutten Åbo – Stockholm. Efter att kontraktet tar slut som flyktingförläggning kommer Galaxy att segla under lettisk flagga, rapporterar Yle.

Silja Europa är en av de största kryssningsfartygen i Europa och har tidigare trafikerat rutten Helsingfors – Tallinn. Just nu fungerar den som flyktinganläggning i kommunen Velsen i Nederländerna.

Färjorna har varit en tillfällig lösning på behovet av bäddplatser för asylsökande i Nederländerna. Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med de asylsökande och färjorna då kontrakten löper ut.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!