Poliser anklagas för tjänstebrott under Elokapinas demonstration 2020

Sju poliser åtalas för tjänstebrott och misshandel under Elokapinas demonstration på Kajsaniemigatan i oktober 2020.

Helsingforspolisen använde gasspray mot de klimataktivister som inte lydde polisens order. Som målsägande i fallet är 16 klimataktivister från Elokapina.

Gasspray kan användas av polisen för att tillfälligt påverka en persons funktionsförmåga. Då man får gasspray i ögonen tappar man ofta synförmågan för 10-20 min. Enligt åtalet fick klimataktivisterna som sprejades problem med synen, andningssvårigheter och hudproblem. 

Polisstyrelsen gjorde tidigare en egen utredning kring fallet och kom till slutsatsen att poliserna inte har gjort ett tjänstefel. Personerna som gassprayen användes på hade enligt helsingforspolisen blivit varnade och tillsagda att flytta på sig. 

På tisdagen hördes alla parter i tingsrätten. De flesta målsägande kräver en ersättning på 1500 euro. Poliserna nekar till brott. 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!