Toni, 25, använder inte sociala medier – ”Jag vill inte vara en del av det här experimentet”

Kan man klara sig utan sociala medier trots att alla andra har det? Toni studerar informationsnätverk på Aalto-universitetet och har valt att använda sociala medier så lite som möjligt.

Att få kontakt med Toni, 25, kan förefalla lite knepigt för den som är van vid att kunna nå vem som helst via Whatsapp, Snapchat eller Instagram. Toni går nämligen inte att hitta på någon av dessa plattformar. Han har ett Facebookkonto som han knappt använder och har aldrig haft lust att dela med sig om sitt liv på internet. 

– Jag har aldrig upplevt ett behov av de här tjänsterna. Att ta bilder med min telefon intresserar mig inte och det är vad till exempel Instagram går ut på, säger Toni.

Det är inte bara ointresset för att knäppa bilder i vardagen som fått Toni att välja bort vissa sociala medier. Frågor om datasekretess oroar honom, vilket bland annat är orsaken till att han inte använder Whatsapp. Meddelandetjänsten ägs precis som Facebook och Instagram av företaget Meta och Toni tvivlar på att kommunikationen på plattformen är så privat som den uppges vara. Whatsapp hävdar att alla chattar är krypterade och att ingen tredje part kan ta del av de meddelanden som skickas. Toni förhåller sig skeptiskt till detta. 

– Whatsapps end-to-end-krypteringssystem är mera marknadsföring än datasekretess. Jag är orolig över att de har uttryckt att de vill vara mer företagsvänliga, vilket sällan är bra för användarna själva, säger Toni.

Istället för Whatsapp använder Toni den ryska motsvarigheten Telegram. Han upplever det som en fördel ur ett datasekretessperspektiv att plattformen är utvecklad av två programmerare från Ryssland, ett land där yttrandefriheten är begränsad. 

– Det är ofta ett gott tecken ur ett säkerhetsperspektiv ifall en kommunikationsplattform är skapad i ett land där man inte kan säga vad man vill och behöver kunna hålla meddelanden hemliga, förklarar Toni.

Källa: Markkinointimaestro, november 2022. Grafik: Kalle Grönroos.

Orolig för framtiden

Toni tycker inte om hur mycket man kan få reda på om vem som helst på internet. Han öppnade själv ett Facebookkonto när han var 13 och poängterar att de som öppnat konton i den åldern och aktivt publicerat innehåll har dokumenterat en stor del av sitt liv på internet. Själv använder Toni knappt sitt konto alls. Han oroar sig för de generationer som växer upp med sociala medier ständigt närvarande. 

– Det är väldigt svårt att veta hur det kommer att påverka människors hälsa på längre sikt och därför känner jag att jag inte vill vara en del av det här experimentet. Mänskligheten klarade sig väldigt länge utan sociala medier och jag tycker inte att det är värt att ta risken, berättar Toni.

”De som studerar datateknik är ofta allra minst intresserade av att använda sociala medier”

Diverse sociala medier har kritiserats för hur mycket information de samlar om sina användare. Algoritmer används för att skräddarsy personliga innehållspaket med syfte att få människor att tillbringa mer tid på sociala medier. Toni är inte särskilt orolig för att något företag skulle samla information specifikt om honom, men bekymrar sig för de samhälleliga konsekvenserna. 

– Till exempel på Facebook har det spridits extremistiska politiska åsikter och människors beteende har ändrats enligt det innehåll de konsumerar. Algoritmerna är problematiska eftersom sådant innehåll som lockar någon att vara mer på Facebook kan ha som bieffekt att personen i fråga radikaliseras, säger Toni.

Toni tror att allt fler i framtiden kommer att välja bort sociala medier. Bild: Mai Mäntylä.

Upplever inte utanförskap

Trots att Toni avviker från majoriteten genom att inte använda sociala medier upplever han inte ett utanförskap i sociala sammanhang. Han berättar att det inte är helt ovanligt bland hans jämnåriga att trappa ner användningen av sociala medier. Bland hans studiekamrater finns det också andra som tänker i liknande banor.

– De som studerar datateknik är ofta allra minst intresserade av att använda sociala medier. När man börjar förstå hur det verkligen fungerar förlorar man ofta intresset för att vara en del av det, förklarar Toni. 

Toni upplever inte heller rädsla för att gå miste om något roligt, eftersom de flesta föreningarna på Aalto gått över till system som inte kräver att man har sociala medier för att hitta information om och anmäla sig till evenemang. Även om Toni inte känner något behov av sociala medier erkänner han ändå att han antagligen skulle förhålla sig annorlunda ifall han skulle vänja sig vid att vara aktiv på någon plattform. 

– Skulle jag använda Instagram i ett år skulle det säkert vara svårt att sluta, eftersom jag skulle vänja mig vid den kulturen, berättar Toni.

Toni vill inte kritisera andra människor för att de använder sociala medier även om han själv är skeptiskt inställd på grund av ovissheten om de långsiktiga konsekvenserna. Han tror ändå att allt fler i framtiden kommer att välja att gå samma väg som han.

– I något skede kommer det antagligen att bli trendigt att vara gammalmodig och inte använda sociala medier överhuvudtaget, säger Toni. 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!