test

Kolumn: Ett nödrop för musiker

”Vår intelligens är vad som gör oss till människor, och AI är bara en förlängning på denna egenskap”, säger Yann LeCun. LeCun är forskningsledare på Meta, så kanske man borde tro på vad han säger gällande artificiell intelligens, men ändå är jag oroad. Vad händer när denna förlängning går för långt och man inte längre kan se skillnad på vad som är mänskligt och vad som är AI? Vad händer när allt går för långt?

Jag har hela mitt liv varit totalt fascinerad av musik. Jag har alltid lyssnat på mycket musik och när jag var nio år gammal så började jag spela gitarr. Det förändrade mitt liv. Gitarr gav mig en möjlighet att uttrycka mig i konstväg på ett helt nytt sätt, och senare valde jag att ytterligare utvidga mitt kunnande i form av piano, bas och dragspel. Det blev mitt sätt att vara kreativ och fri.

I flera år var jag övertygad att jag skulle bli professionell musiker. Det tror jag inte att jag längre kan, och i och med AI så skulle jag aldrig våga heller. Hur kan man tävla med något som är perfekt? AI kan nuförtiden sjunga och spela som den bästa artisten någonsin, samtidigt som den också producerar låtarna perfekt. Det här gör den inom loppet av sekunder. Det enda sättet att urskilja mellan AI och människor inom musik i framtiden är att människor gör misstag. Den skrämmande delen är att AI bara blir bättre och bättre hela tiden.

Min största oro är för musikerna och alla som jobbar inom musikindustrin. Jag anser mig själv vara insatt och jag bryr mig om ursprunget av musiken, och ändå så har jag svårt att sluta lyssna på AI-genererad musik. Hur kan någon som inte bryr sig om ursprunget klara av att motstå det i så fall?

I värsta fall så blir artisterna utkonkurrerade av artificiell intelligens som klarar av att pumpa ut tiotals album per dag. Det här är ett hot mot musik på alla nivåer. Det vill ju säkert ingen?

Senaste nytt