1,4 miljoner barn kan svälta

    Nästan 1,4 miljoner undernärda barn i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen kan dö av svält i år, varnar FN:s barnorganisation Unicef.

    Foto: Pixabay/kristi611

    Bara i det krigshärjade Jemen är uppskattningsvis 462 000 barn allvarligt undernärda. I Somalia har torkan gjort att 185 000 barn lider av undernäring. Antalet drabbade befaras öka kraftigt under de kommande månaderna. Kommunikationschef Patsy Nakell från Unicef säger att siffrorna är alldeles chockerande.

    I Sydsudan är 270 000 barn undernärda, och landet förklarades officiellt lida av hungersnöd i måndags.

     

    Svält väldigt allvarligt

    – I flera länder är situationen väldigt dålig. Det att Sydsudan nu förklarat hungersnöd, betyder att människor redan dött i svält, säger Minna Suihkonen, informatör på Unicef Finland.

    Det är extremt ovanligt att ett land deklarerar svält. Senast det hände handlade det om Somalia för 6 år sedan. Många barn är undernärda i flera länder, men svält är en separat sak i sig. Enligt Nakell finns det två orsaker till hungersnöden i dessa länder.

    – Den så kallade El Nino-företeelsen som förorsakat extrem torka är värre nu än den varit på 35 år. Den andra orsaken är konflikter i länderna. Båda företeelser har blivit grövre och mer extrema, säger Nakell.

    Nakell tror att situationen kommer att förvärras.

    – Just nu är det officiell hungersnöd endast i Sydsudan, vi är inte där ännu gällande de andra länderna. Vi hoppas på regn i april, annars blir det svält.

     

    All hjälp hemåt

    Suihkonen säger att internationella samarbetet måste fungera bättre för att situationen inte ska förvärras. Men det finns saker som den enskilda individen kan göra för att hjälpa. Hon påpekar att med endast 20€ få man 50 påsar jordnötspasta som används som föda för undernärda.

    – Man kan hjälpa genom att stöda organisationerna som är på plats i dessa länder. I en längre utsträckning kan man vända sig till den finska staten. I många länder kan politiska konflikter kan göra att hjälpen inte når fram och därför är det viktigt att påverka på statlig nivå, säger Nakell.

    Det är alltid de svagaste som lider, barn och fattiga. Nakell påminner om att vi har gemensamt mänsklighet och vi har ett ansvar för varandra. Krisen i andra delar av världen tycker hon har fått all uppmärksamhet och hon poängterar att allas liv är lika värda och att man inte får glömma barn i de länder som känns avlägsna. De behöver också hjälp.