Att hålla koll på tidningen

Jag har många gånger själv plockat upp en tidning som haft så många långa och tunga texter att jag knappt brytt mig om att läsa den första av dem. Samtidigt kan man inte skriva en trovärdig tidning ifall den enbart innehåller en massa trams.

Under den här veckan har jag jobbat som tidningsreporter för Smockas magasin, och det har diskuterats mycket kring tidningens innehåll. På onsdagen publiceras en tidning med huvudfokus på politik och på fredagen en kulturtidning. Men det kan väl inte vara så enkelt. Man måste ju ha lite variation. Lite balans.

I veckans tidningar har vi lyckats väl med att skapa balans. Inte minst för att tidningarna är väldigt olika. I onsdagens tidning diskuterar vi såväl vikten av att rösta i val, problematiken med att svenska tjänster läggs ner i kommunerna, samt tar ställning till mäns våld mot kvinnor. Stark fokus på politik, kunde man säga. Men som motvikt till dessa nyheter hade vi min artikel om Iron Sky-filmerna samt en feature om sportlovsaktiviteter.

Fredagens tidning kommer att vara mycket lättare. Eftersom huvudfokusen är på kultur, tar vi upp ämnen som mångfald på teater, tatuerandet av ögonbryn och exotiska mat-trender. Lätta ämnen som passar bra för fredags- eller veckoslutsläsning.

Det här leder till att det finns något för alla. Det finns mycket intressant och upplysande läsande, något som tar hjälper läsaren att få en bild om vad som diskuteras i samhället. Dessutom finns det lättare artiklar om annat aktuellt, för dem som bara vill sätta ner sig och ta det lugnt.

Balans skapas även genom att tidningen ser snygg ut. Där har våra layoutare lyckats bra. Det finns rikligt med bilder och mycket variation. Det här leder till att läsaren faktiskt tar en stund för att ögna igenom tidningen och till och med till att läsa den. På så sätt skapas en bra helhet som de flesta kan vara nöjda med.

– Roni Kuronen/tidningsreporter vecka 3

Senaste nytt